Eveniment-Social

Atenție! Totul este gratuit! Servicii de screening pentru depistarea cancerului!

Publicat: 17 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Sute sau chiar mii de femei nu știu că pot preveni gratuit cancerul. În cadrul evenimentului organizat de IRO pentru prevenirea cancerului s-a prezentat activitatea de screening. Totodată, medicii au specificat motivele pentru care atât de puține femei aleg să-și facă reconstrucție mamară

Ieri, la Ateneul Tătărași a avut loc un eveniment organizat de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași. Manifestarea a avut ca scop prezentarea campaniei de prevenire a cancerului. Prin campania „Previne Cancerul”, IRO Iași pune la dispoziție patru tipuri de programe de testare gratuite: screening mamar, screening pentru colon, pentru col uterin și de prostată. Aceste evaluări de screening se adresează tuturor persoanelor asimptomatice și au ca scop depistarea bolii în faza incipientă, atunci când aplicarea unui tratament are eficacitate maximă. Cei interesați pot beneficia de o evaluare gratuită de screening cu doar o trimitere de la medicul de familie sau în baza formularului FS1. În general, o evaluare de screening durează între 30 și 60 de minute și este disponibilă la IRO Iași, prin intermediul programului național de screening pentru col uterin și prin servicii decontate de CAS.

Evaluări gratuite de screening

Evaluările de screening sunt complet gratuite. Totodată, evaluarea de col uterin este gratuită și pentru persoanele neasigurate medical. Evaluarea de screening are menirea de a detecta tipurile de cancer menționate anterior, cât încă sunt tratabile. Medicii specialiști susțin că depistarea timpurie a cancerului poate ajuta la vindecarea completă sau îmbunătățirea categorică a prognosticului. În cadrul evenimentului s-a discutat și despre unitățile mobile pentru screening. Cele două unități mobile pentru screeningul de cancer de col uterin au fost achiziționate de către Ministerul Sănătății. Acestea se deplasează în județele Neamț, Suceava, Vaslui și Botoșani, acoperind un număr de 70 de localități. Din anul 2018 până în prezent, au fost testate prin unitatea mobilă, 3.911 femei din care 662 au fost depistate cu rezultate pozitive la screening.

„Este important să prevenim”

În deschiderea evenimentului, ec. Mirela Grosu, managerul IRO, a discutat despre importanța unei astfel de campanii pentru prevenirea cancerului. „Întâi octombrie este ziua de luptă împotriva cancerului și toată luna octombrie este dedicată activităților de prevenție și promovare a depistării la timp a cancerului. Ar trebui să facem permanent această activitate pentru că orice boală depistată și tratată la timp este mai ușor suportată. Noi ne-am gândit ca astăzi să facem un eveniment de promovare a screeningului. Este un eveniment de aducere aminte a celor care vor fi interesați, că este foarte important să depistăm cancerul la timp”, spune ec. Mirela Grosu.

„Femeile nu știu că este gratuit”

De asemenea, s-a discutat în cadrul evenimentului faptul că doar 74 de femei în ultimii patru ani și-au făcut reconstrucție mamară după ce sânii le-au fost extirpați ca urmare a cancerului. Medicii susțin că această situație este cauzată de faptul că femeile nu știu că intervenția chirurgicală este gratuită. „În primul rând, majoritatea femeilor nu știu că se poate face gratuit această intervenție chirurgicală. În al doilea rând, sunt femeile care cred că această intervenție costă sume colosale. Cele care află că se poate face reconstrucția mamară gratuit, se prezintă la noi cu o fobie. Pacientele sunt reticente. Sigur că, treptat, mentalitatea se schimbă. Până în prezent, cele 74 de femei care au făcut reconstrucția mamară sunt femei obișnuite, femei de rând. Uimirea noastră este că sunt cadre medicale, care nu cunosc faptul că se poate face gratuit această intervenție”, spune prof. dr. Dragoș Pieptu.

Adauga un comentariu