Contorul de branșament este aparatul de măsurare a cantității de apă consumată, care se montează pe branșament între două vane-robinete, la limita proprietății utilizatorului. Reprezentanții ApaVital susțin faptul că consumatorii sunt cei care trebuie să verifice periodic aceste contoare împotriva înghețului. Mai ales în această perioadă a anului, cu temperaturi scăzute, sunt dese situațiile în care acestea formează dopuri de gheață.
„Contorul este ultima componentă a rețelei publice de distribuție în sensul de curgere a apei, fiind utilizat la determinarea cantității de apă consumată, în vederea facturării. Întrucât amplasarea contorului se face de regulă pe proprietatea utilizatorului, în căminul de branșament, utilizatorul îl va verifica vizual periodic și va asigura siguranța acestuia împotriva înghețului sau a șocurilor exterioare”, au explicat reprezentanții ApaVital Iași.
Probleme mari la rețelele din Zona Metropolitană Iași
Astfel de situații apar mai ales în cazul imobilelor din Zona Metropolitană Iași, acolo unde au fost construite numeroase clădiri în ultimii ani, fără ca rețelele de utilități să fie adaptate la noile condiții. Mai mult, numeroși constructori nu au respectat normele tehnice de îngropare a conductelor de apă sub o adâncime rezonabilă în așa fel încât să nu fie afectate de temperaturile negative.