Local

Atenționare Cod galben în Iași. Se anunță ploi cu caracter torențial

Publicat: 07 oct. 2020
Avertizare Cod galben
Avertizare Cod galben

Atenționare meteorologică Cod galben. Pentru douăzeci și patru de ore, de pe 8 octombrie a.c., ora 10.00, până pe 9 octombrie, ora 10.00, sunt anunțate ploi cu caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp si izolat 50-70 l/mp. De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași a emis o atenționare hidrologică Cod galben, valabilă pentru bazinul hidrografic Prut (afluenții sectorului aval intrarea în țară). Aceasta este valabilă începând de astăzi, de la ora 10.00, până mâine, ora 14.00.

Sunt supravegheate în permanență cursurile de apă din Moldova, aflate sub avertizări hidrologice

În această perioadă, personalul Sistemelor de Gospodărire a Apelor Iași, Vaslui și Galați monitorizează și supraveghează în permanență cursurile de apă aflate sub avertizări hidrologice. La finalul săptămânii trecute, Agenția Națională Apele Române a aprobat peste 200 milioane lei care vor fi investiți de autorități pentru reducerea riscului la inundații. Guvernul a aprobat, în ultima ședință, Hotărârea cu privire la rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Administrației Naționale Apele Române, bugetul fiind suplimentat cu 65 milioane lei.

„Banii vor fi investiți în infrastructura strategică de apărare împotriva inundațiilor. Astfel, au fost alocați suplimentar 65 milioane lei, credite bugetare și fonduri rambursabile alocate prin programul de finanțare BDCE, și 150 de milioane de lei, suma reprezentând creditele de angajament”, au precizat reprezentanții Administrației Bazinale ABA Prut Bârlad.

De precizat și faptul că Apele Române poate iniția procedurile de achiziții publice pentru contractarea unor noi lucrări de apărare împotriva inundațiilor. Lucrările se vor realiza în zonele afectate de fenomenele hidrometeorologice extreme care s-au înregistrat în ultimii doi ani.

Inundațiile din vara anului 2020 au făcut pagube mari în județul Iași

La nivelul județului Iași, cele mai mari inundații din anul 2020 au fost cauzate de râurile Jijia și Bahlui, care au deschidere pe câmpii. La nivelul luncii inundabile și a cursului de apă Jijia, care tranzitează județul Iași, sunt realizate lucrări de restaurare și reamenajare după inundațiile din vara anului 2020. ABA Prut implementează, pentru început, proiectul în bazinul hidrografic Jijia pe teritoriul comunelor Popricani, Victoria, Golăiești, Ungheni, Țuțora, Holboca, Dorohoi, Șendriceni și Broscăuți.

Adauga un comentariu