Atletul jamaican Hansle Parchment a fost foarte aproape să rateze semifinala probei de 110 metri garduri de la Jocurile Olimpice, din cauza faptului că s-a rătăcit prin Tokyo, informează CNN, potrivit news.ro. În loc să ajung la Stadionul Olimpic unde aveau loc probele de atletism, el a ajuns la complexul acvativ. O voluntară i-a dat bani de taxi şi Parchment a ajuns la timp pentru a putea lua startul în semifinale.
El a fost al doilea în semifinala câştigată de favoritul probei, americanul Grant Holloway, şi s-a calificat la limită în finală. În ultimul act, Parchment a produs surpriza şi l-a bătut cu două zecimi pe Holloway, câştigând medalia de aur. Povestea lui Parchment a devenit virală, după ce a căutat-o pe femeia care l-a ajutat, i-a returnat banii pentru taxi şi i-a arătat medalia de aur pe care a câştigat-o.
„Am văzut-o pe această voluntară şi a trebuit să cerşesc… şi ea mi-a dat nişte bani pentru a lua taxiul. Şi aşa am reuşit să ajung la pista de încălzire de la stadion, cu suficient timp să mă încălzesc până să concurez”, a spus el într-un videoclip, înregistrat în timpul jocurilor, care a atras atenţia întregii lumi, în această săptămână.
„Ai fost esenţială pentru ca eu să mă calific în finală, în acea zi”, i-a spus el femeii, după ce a regăsit-o.
Micul act de bunăvoinţă al voluntarei a fost lăudat de prim-ministrul Jamaicii, Andrew Holness, care a distribuit videoclipul pe Twitter şi a scris:
„Fiecare jamaican ştie că recunoştinţa este o necesitate. @ParchmentHansle demonstrează asta perfect aici.”
Ministrul jamaican al Turismului, Edmund Bartlett, a declarat presei locale că a invitat-o pe femeie să viziteze Jamaica.
Parchment a câştigat una dintre cele patru medalii de aur obţinute de Jamaica la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
România a obținut 4 medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic a încheiat oficial Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.
Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice 2020 a început la Tokyo.
Tokyo a găzduit Jocurile Olimpice de vară pentru a doua oară, după ediţia din 1964. Jocurile de la Tokyo trebuiau să aibă loc în 2020, dar competiţia polisportivă a fost amânată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.
Delegaţia Statelor Unite ale Americii s-a clasat pe primul loc în clasamentul final pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce China a fost lider în cea mai mare parte a timpului, iar România a încheiat pe locul 46.
Echipa României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august) a cuprins 101 de sportivi, 46 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive, singura care nu a evoluat deloc fiind atleta Andrea Miklos, din cauza unor probleme medicale.
România a obținut 4 medalii la olimpiadă
Prima medalie a fost cea de argint obținută la scrimă de Ana-Maria Popescu.
La canotaj România a obținut medalia de aur, la dublu vâsle feminin, cu Nicoleta Ancuţa Bodnar și Simona Geanina Radiş.
Două medalii de argint au fost obținute la dublu rame masculin, cu Marius Vasile Cozmiuc și Ciprian Tudosă, precum și la patru rame fără cârmaci masculin, cu Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu și Cosmin Pascari.
Tricolorii au mai obţinut la Tokyo un loc patru (David Popovici la 200 m liber), trei locuri cinci (echipa feminină de tenis de masă, perechea de dublu mixt la tenis de masă – Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs – şi echipajul de canoe dublu masculin pe 1.000 m, Cătălin Chirilă/Victor Mihalachi), alte trei clasări pe locul şase (Bianca Ghelber – greutate, opt plus cârmaci feminin, dublu vâsle feminin categorie uşoară), patru locuri şapte (baschet feminin 3×3, opt plus cârmaci masculin, Vlad Dascălu la mountain bike, David Popovici la 100 m liber). Pe opt s-au clasat Robert Glinţă (100 m spate) şi luptătoare Kriszta Incze, iar pe nouă au încheiat Laura Ilie (tir sportiv), judoka Andreea Chiţu, Vlăduţ Simionescu, perechea de dublu Raluca Olaru/Monica Niculescu (tenis), precum şi trei bărci de la canotaj, patru rame fără cârmaci feminin, dublu rame feminin şi dublu vâsle masculin.
Ediția din acest an a Jocurilor Olimpice a reunit peste 11.000 de sportivi care au concurat în 339 de probe, în 33 de sporturi. Cinci sporturi noi au intrat în palmaresul competiției începându cu această ediție.