International

Au decedat după ce au băut dezinfectant pentru mâini! De ce metanolul este extrem de periculos

Publicat: 07 aug. 2020

Patru oameni au murit și alți 11 au fost spitalizați în Arizona și New Mexico, după ce au băut dezinfectant pentru mâini. Produsul conținea metanol, un tip de alcool care poate fi otrăvitor dacă este înghițit.

Oficialii din domeniul sănătății spun că expunerea la acest dezinfectant pe bază de metanol poate provoca reacții adverse, precum greață, vărsături, vedere încețoșată, orbire permanentă, convulsii, comă, leziuni permanente ale sistemului nervos sau chiar deces.

Din 15 adulți care au ajuns la spital, patru au fost externați fără complicații, alți patru au rămas internați, trei au rămas fără vedere, iar alți patru au murit, a transmis Centrul de Control şi Prevenirea a Bolilor din SUA, conform DailyMail.

Potrivit US Food and Drug Administration (FDA), dezinfectanții pentru mâini pe bază de alcool trebuie să conțină doar etanol sau izopropanol, dar s-a constatat că unele produse importate conțin metanol.

De ce e atât de periculos metanolul

„Metanolul nu este un ingredient acceptabil pentru a fi folosit în dezinfectantul de mâini și nu ar trebui folosit din cauza efectelor sale toxice”, a transmis FDA printr-o scrisoare.

Consumatorii care au folosit acest dezinfectant cu metanol trebuie să solicite tratament imediat din partea cadrelor medicale, au mai avertizat specialiștii.

Cercetătorii au descoperit cele 15 cazuri în Arizona și New Mexico în lunile mai și iunie. Vârsta medie a victimelor era de 43 de ani, iar din 15 pacienți, 13 erau bărbați. Cei care au murit erau 3 bărbați de 35, 39, respectiv 65 de ani, și o femeie de 38 de ani.

7 greșeli pe care sa nu le faceti atunci când utilizați gel hidroalcoolic

Utilizarea gelului hidroalcoolic ajută – ca și spălarea mâinilor cu săpun – la combaterea răspândirii coronavirusului care este sursa epidemiei Covid-19. Dar pentru a limita riscurile de contaminare umană și de mediu, acesta trebuie să fie utilizat corect.

Gelurile sau soluțiile hidroalcoolice, eficiente în eliminarea virusurilor și bacteriilor, sunt deosebit de populare în contextul epidemic actual. La birou, in transportul public, la supermarket, ne însoțesc în fiecare iesire zilnică. Dar știm cu adevărat cum să le folosim corect?

Nu respectați timpul minim de frecare

Aplicarea gelului necesită frecarea puternică a mâinilor pentru a pătrunde produsul și a-l distribui pe întreaga piele. Pentru a fi eficient, acest gest ar trebui să dureze între 20 și 30 de secunde, până când mâinile sunt uscate.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea suficientă pentru acoperirea atât a mâinilor, cât și a încheieturilor. Pentru a vă proteja, este mai bine să aveți prea mult decât insuficient.

Asigurați-vă că soluția sau gelul hidroalcoolic poartă standardul NF EN 14476, care vă garantează eficacitatea împotriva virusurilor. Pentru a fi eficient, produsul trebuie să fie, de asemenea, suficient concentrat în alcool (60 – 70% alcool etilic, propil izopropil).

Greșeli ale utilizării gelului hidroalcoolic: Dezinfectați numai palmele

O picătură în palma nu este suficientă pentru a elimina riscurile. Această procedură trebuie efectuată cu atenție și pas cu pas:

  1. Frecați-vă mâinile palmă de palmă (mișcare rotativă);
  2. 2.frecati spatele mainilor;
  3.  nu uitați de spațiile interdigitale;
  4.  frecați spatele degetelor;
  5.  insistati asupra degetelor;
  6.  treceți ultima dată pe vârful degetelor;
  7. profitați de ocazie pentru a insista pe unghii

Puteți citi mai multe aici!

Adauga un comentariu