Prima pagină » Eveniment-Social » Au început înscrierile la facultate! Câte locuri scot la admitere marile universități ieșene – GALERIE FOTO

Au început înscrierile la facultate! Câte locuri scot la admitere marile universități ieșene – GALERIE FOTO

11 iul. 2023, 02:00, 2 ,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

Săptămâna aceasta au loc înscrierile la facultățile din cadrul instituțiilor de învățământ superior. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) scoate la concurs 7.967 de locuri la licență (cu 189 mai multe decât anul trecut) pentru admitere, pe când Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) pregătește 1.070 de locuri.

Mii de locuri pentru admiterea la facultate

UAIC scoate la concurs 7.967 de locuri la licență. Astfel, absolvenții de liceu au la dispoziție 4.100 de locuri la buget și 3.855 la taxă. Dintre locurile fără taxă, 104 sunt alocate pentru absolvenți de licee din în mediul rural, 30 pentru etnici romi, 30 pentru candidați proveniți din sistemul de protecție socială și 15 pentru candidați cu cerințe educaționale speciale/dizabilități. La Admiterea 2023, candidații au la dispoziție 90 de specializări pentru studii de licență și 129 pentru studii de master. La 8 dintre cele 15 facultăți ale UAIC, admiterea pentru studii de licență se va face exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de Bacalaureat.

Patru facultăți (Drept, Educație Fizică și Sport, Informatică și Teologie Ortodoxă) au reintrodus probele scrise, care vor avea o pondere de maxim 60 la sută din media de admitere, iar altele (Geografie și Geologie, Informatică, Matematică) vor lua în calcul și nota la diverse probe din cadrul examenului de Bacalaureat. În funcție de facultatea aleasă, candidații vor susține și probe eliminatorii de aptitudini (Psihologie și Științe ale Educației, Teologie Ortodoxă) sau probe sportive (Educație Fizică și Sport). În plus, UAIC organizează admitere și la filialele din Focșani și Botoșani. La filiala din Focșani sunt disponibile 7 programe de studii, dintre care 3 pentru studii de licență (Planificare teritorială, Limba și literatura română – Limba și literatura modernă, Istorie) și 4 pentru studii de master (Drept și ordine publică, Riscuri naturale, SIG și teledetecție, Evaluare clinică, consiliere şi psihoterapie de cuplu şi familie, Matematici fundamentale pentru învățământ). În total, sunt disponibile 190 de locuri, dintre care 110 la buget și 80 la taxă.

La filiala din Botoșani, candidații au la dispoziție trei programe de studii, dintre care două la studii de licență (Finanțe și bănci, Administrație publică) și unul la studii de master (Retorica discursului științific, literar, jurnalistic, publicitar și electoral). De asemenea, sunt scoase la concurs 75 de locuri pentru Admiterea 2023, 20 la buget și 55 la taxă. Oferta de admitere pentru românii de pretutindeni cuprinde 622 de locuri pentru studiile universitare de licență (550 la buget și 72 la taxă) și 382 pentru studiile universitare de master (259 fără taxă și 123 cu taxă). Candidații românii de pretutindeni din Republica Moldova au posibilitatea de a se înscrie și la extensiunile UAIC din Bălți și Chișinău, doar pentru programele de studii autorizate să funcționeze la aceste extensiuni.

Înscrierile se fac la sediile extensiunilor, respectiv Universitatea Alecu Russo din Bălți (str. Pușkin 28, bloc 4, Aula 408) și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Facultatea de Kinetoterapie (str. Andrei Doga, nr. 22), sau online pe platforma eadmitere.uaic.ro (https://eadmitere.uaic.ro/).

Mai multe locuri la USV Iași

USV Iași este în proces continuu de modernizare, are profesori tineri, implicați în proiecte de cercetare, consultanță și oferă ajutor absolvenților dincolo de mediul academic. USV oferă 1.070 de locuri la admiterea pentru studii de licență, dintre care 768 sunt cu finanțare de la buget, iar 296 sunt cu taxă. Mai precizăm faptul că 28 de locuri sunt prevăzute pentru absolvenții liceelor din mediul rural. Înscrierea poate fi realizată atât online, la adresa http://admitere.uaiasi.ro/, cât și la sediul facultăților.

Foarte important de precizat este faptul că admiterea candidaților la USV Iași se face pe baza notelor obținute la probele de Bacalaureat (nota de la proba scrisă de Limba și literatura română – 50 la sută, nota de la o altă probă scrisă, la alegerea candidatului – 50 la sută).

Comentarii
  • Isabela, contabila

    Caz real din Iasi !
    Un vanzator cu 12 clase are 3980 lei net/luna ( salar +bonuri,etc)
    Un contabil cu 12 clase + 5 ani facultate la FEAA Iasi are 2300 net(salar + bonuri )

    S.au dus vremurile cand daca aveai facultate castigai dublu fata de un muncitor necalificat.

  • O completare la comentariu anterior: majoritatea specialităților de la UAIC nu au căutare ,,afară” (teologie, sport, fizică, matematică, psihologie, geografie etc).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *