Economic Local

Au investit zeci de mii de euro ca să nu rămână fără animalele din fermă. Iată ce sunt dispuși să facă fermierii ca să aibă producții mari

Publicat: 11 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Au investit zeci de mii de euro ca să nu rămână fără animalele din fermă. Iată ce sunt dispuși să facă fermierii ca să aibă producții mari

Fermierii din Iași au găsit cea mai bună metodă pentru a proteja animalele de ger. Deși investițiile sunt destul de mari, crescătorii sunt dispuși să scoată mai mulți bani din buzunar pentru ca animalele să nu înghețe și să fie productive

Unii dintre fermierii din județ care în anii trecuți s-au confruntat cu probleme din cauza gerului au căutat metode ca animalele din gospodării să fie la fel de productive și în perioada iernii. Astfel, au apărut corturile montate de firme specializate care se deplasează la fermă. Costurile pentru un cort adus din străinătate nu sunt deloc de neglijat, însă, spun fermierii, „merită toți banii”. Unul dintre agricultorii care au ales această variantă este Petrică Popa. Fermierul din Mogoșești Siret are de mai mulți ani o microfermă.

Temperatura din corturi trebuie să fie constantă

Fermierul ieșean deține o exploatație de 70 de exemplare din rasa Holstein și lucrează aproximativ 100 de hectare de teren agricol pentru asigurarea furajelor necesare creșterii animalelor. Acesta susține că în perioada iernii e mai greu să ai grijă de animale din cauza gerului.

„Noi am investit aproape 20.000 de euro în această instalație pentru că era nevoie de așa ceva pentru vacile noastre. Noi am observat că vacile nu mai erau productive din cauza frigului”, spune fermierul.

Acesta este atent la adăposturile vacilor și ca toate încăperile să fie verificate, să fie cât mai bine izolate și să nu existe pierderi mari de temperatură.

„De aceea trebuie să fie în permanență temperaturi adecvate, cu valori pozitive. Noi trebuie să fim atenți la aceste lucruri, să nu se deschidă ușile să se formeze curenți de aer rece. De asemenea, verificăm pe perioada iernii atât vacile, cât și instalațiile de muls și rețeaua de apă care poate fi afectată dacă scad temperaturile”, mai spune fermierul.

Hrană mai multă în perioada iernii

Pe perioada iernii, fermierul folosește în alimentația vacilor silozuri și concentrate, dar cantități puțin mai mari. Acesta susține că dacă nu face totul ca la carte, o să aibă pierderi și nu poate să permită asta, pentru că pierde clienții.

„E normal ca vacile să aibă mai multă hrană, pentru că ele nu trebuie să aibă lipsuri, să producă la fel de mult ca în celelalte perioade ale anului. Animalele mănâncă porumb, lucernă, concentrate, șroturi de floarea soarelui. E o cheltuială mai mare iarna, dar nu vrem să riscăm să pierdem producția”, mai spune fermierul.

Adauga un comentariu