Prima pagină » Titlurile zilei » Au ridicat afaceri de la zero, acum își vând business-urile pe bani frumoși: Ei sunt antreprenorii din Iași care te fac patron peste noapte – FOTO

Au ridicat afaceri de la zero, acum își vând business-urile pe bani frumoși: Ei sunt antreprenorii din Iași care te fac patron peste noapte – FOTO

26 nov. 2019, 04:00,
Vlad Alexa în Titlurile zilei

Vânzarea „afacerilor la cheie” a prins un trend tot mai puternic în ultimii ani la Iași. Mulți patroni decid să renunțe la afecerile pe care le-au pus pe picioare de-a lungul anilor în schimbul unei sume consistente de bani. De la firme de transport internațional, cofetării, săli de fitness, restaurante sau ferme, „afacerile la cheie” se găsesc din toate domeniile de activitate. Chiar și mulți tineri antreprenori care au accesat programul Start-up Nation își vând „start-up-urile” înainte de a finaliza procedurile obligatorii în momentul finanțării. Majoritatea administratorilor ajung în acest prag din motive ce țin mai ales de sănătate și de timp, dar și din cauza lipsei forței de muncă

Într-o perioadă în care numărul firmelor înființate crește de la an la an, vânzarea „afacerilor la cheie” prinde un trend tot mai puternic și la Iași. Mulți antreprenori locali au decis să renunțe la afacerea lor din diverse motive și le oferă „la pachet” celor care sunt interesați de lumea antreprenorilor, dar care nu știu cum să ridice un business de la zero.
Cele mai multe „afaceri la cheie” scoase la vânzare în Iași sunt din domeniul alimentației publice, fiind vorba în special de pizzerii, fast-fooduri sau baruri-restaurante. Firmele scoase la vânzare sunt însă din toate domeniile de activitate, de la transporturi internaționale de mărfuri, spălătorii, service-auto sau ferme agricole.

Contracte cu firme din străinătate

Un exemplu de astfel de afacere scoasă la vânzare este o firmă de transport internațional de mărfuri. Administratorul societății a decis să vândă complet afacerea, deși are în derulare contracte în țări precum Belgia, Franța, Germania sau Olanda. Cu 35.000 euro, acesta pune la dispoziție următorului administrator un camion MAN de mare capacitate, numeroase accesorii, contractele aflate în derulare, dar și licențele și avizele de transport.

„Am decis să vând afacerea din cauza unor probleme de sănătate, nu mă mai pot ocupa de firma de transport. Societatea merge foarte bine, sunt în derulare contracte cu o firmă din Belgia și se fac transporturi de mărfuri în Franța, Germania, Olanda și așa mai departe. Pe lângă camionul MAN și multe alte accesorii, care sunt relativ noi, se oferă inclusiv contractele, liciențele și avizele de transport”, a explicat Petru, administrator al SC MAP Transcom Internațional SRL.

Acesta mai susține că firma este cu plățile la zi și oricine o preia poate intra direct în activitate. „Firma nu are nicio datorie și este cu plățile la zi. Oricine preia afacerea poate intra direct în activitate”, a mai spus administratorul firmei de transport.

Renunță la afacerea de familie

Și afacerile de familie se vând „la cheie”. Doi ieșeni, tată și fiu, au scos la vânzare ciupercăria pe care o dețin de mai mulți ani în zona Bârnova-Pietrărie. Așezată pe un teren intravilan de 1.000 mp, tunelul ciupercărie are 175 mp amprentă la sol și 200 mp suprafața cultivată.

„Am deschis afacerea în urmă cu mai mulți ani împreună cu tatăl meu. Lucrurile au mers foarte bine, însă, din motive ce țin de sănătate și de timp, vrem să o vindem «la cheie». Atât eu cât și tatăl meu avem joburi și nu mai putem să ne ocupăm de ciupercărie. Este nevoie de muncă aici, te trezești la 4 dimineața să culegi ciupercile, iar la 6 ele trebuie trimise pe piață. Profitul e bun, dar trebuie să muncești”, a spus Ștefan, proprietarul ciupercăriei din Bârnova.

Acesta mai explică faptul că o asemenea afacere trebuie administrată „de aproape” și este nevoie constantă de muncitori la fața locului. „Noi locuim în Iași și este dificil să faci naveta zilnic, ciupercăria trebuie administrată de cineva din apropiere, de un localnic. În ultimul timp nu am mai găsit oameni, forță de muncă, asta este o altă problemă generală în toată România, nu numai la Iași”, a mai explicat proprietarul ciupercăriei. Acesta solicită în schimbul afacerii o sumă de 30.900 euro.

Tinerii antreprenori își vând afacerile ridicate prin Start-Up Nation

Printre administratorii care decid să își vândă afacerile în ultima perioadă se numără și tinerii antreprenori care au accesat programul Start-Up Nation. Firme de curățenie, spălătorii sau săli de fitness, multe afaceri aflate la început de drum sunt cedate la prețuri de 22-25 mii euro, exact cât a fost și finanțarea națională.
Cei care decid să vândă firmele care au prins finanțare prin Start-Up Nation fac asta mai ales din motive ce țin de timp, mulți dintre ei având și alte activități în paralel. Acesta este și cazul a doi soți care au decis să vândă cu 24.500 euro sala de fitness pentru care au primit finanțare în 2017.

„Afacerea a fost deschisă prin programul Star-up Nation în anul 2017. Am decis să o vindem pentru că nici eu, nici soția mea, nu avem timp să ne mai ocupăm de sala de fitness. Eu am și o altă afacere în paralel, iar soția are un job care îi solicită mult timp. Firma are sediul în Iași, cu activitate de peste un an și o bază de date cu clienți care ne trec pragul zilnic. Toate echipamentele sunt noi și profesionale”, a explicat Călin, proprietarul sălii de fitness.

Numărul firmelor din județul Iași s-a mărit de la un an la altul

În ultima perioadă, afacerile finanțate prin Start-Up Nation sunt oferite spre vânzare în număr tot mai mare.

„Schimbarea administratorului firmei nu schimbă cu nimic situația. Noul patron trebuie însă să ducă la capăt obligațiile impuse la accesarea banilor. Vânzarea se face în condițiile legii, chiar dacă este vorba despre programul Start-Up Nation. Singura obligație a noului administrator este aceea de a păstra doi angajați până în anul 2020. Aceasta este o condiție impusă la accesarea programului”, a mai explicat proprietarul sălii de fitness.

La nivelul anului 2015, în județul Iași existau 16.805 firme active, din care aproape 15 mii erau în categoria micro, iar 1.015 în categoria mici. În momentul de față, la nivelul anului 2019, 44.298 de firme sunt înregistrate în județul Iași. La capitolul firme radiate trendul este tot în creștere, fiind înregistrate 2.614 firme ieșene care au fost radiate anul trecut din Registrul Comerțului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025