Prima pagină » Local » Au sosit primii pelerini la Iaşi! Credincioşii stau ore la coadă pentru a ajunge la moaștele Sf. Cuvioase Parascheva – FOTO, VIDEO

Au sosit primii pelerini la Iaşi! Credincioşii stau ore la coadă pentru a ajunge la moaștele Sf. Cuvioase Parascheva – FOTO, VIDEO

01 oct. 2023, 13:41, 9 ,
în Local

Astăzi, 1 octombrie 2023, au sosit la Iaşi primii pelerini. Credincioşii din toată România au venit la Catedrala Mitropolitană a Moldovei și Bucovinei şi stau la rând ore întregi pentru a atinge moaştele Sf. Cuvioase Parascheva.

La coadă sunt persoane de toate vârstele. Părinții și bunicii i-au adus și pe cei mici pentru a le insufla credința adevărată.

„Eu merg la pelerinaje. Am 73 de ani şi de 22 ani vin la Iaşi. Mă rog pentru copiii mei şi pentru sănătatea noastră. Mă rog pentru soţul meu de 83 de ani. Să putem să-i mai ajutăm. Am trei copii. După ce plec de aici mă simt uşurată, simt o energie pozitivă. Ajung acasă şi binecuvântez casa cu agheasmă şi după e mai mult Dumnezeu cu noi”, a transmis o pelerină.

Programul complet al pelerinajului Sf. Cuvioase Parascheva

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe sâmbătă dimineață, 7 octombrie, când, de la ora 6.00, după citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni și va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne până duminică, 15 octombrie.

În data de 14 octombrie 2023, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Pentru cei care nu vor reuşi să fie prezenţi în preajma zonei amenajate, anunţăm că slujba va putea fi urmărită și de la distanță, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locaţii, transmis reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB).

Program 7-15 octombrie 2023

Sâmbătă, 7 octombrie

6.00: Citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva
6.30: Plecarea în procesiune cu cinstitele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Va participa IPS Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
7.00: Așezarea sfintelor moaşte, spre închinare, în baldachinul de pe platoul din faţa Căminului preoțesc ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”
7.00-7.30: Sfinţirea apei (Aghiasma mică) – lângă corpul C1 al Centrului eparhial
7.00-11.30: Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfântului Ierarh Andrei Criteanul (în Catedrala Mitropolitană)
16.00-18.00: Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)

Duminică, 8 octombrie

6.30-12.00: Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)
16.00-18.00: Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului și Paraclisul Sfântului Ierarh Andrei Criteanul
19.00-20.30: Pelerinajul ,,Calea Sfinţilor”. Procesiune cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva.
20.30: Piesa de teatru Iona de Marin Sorescu. Actor: Lari Georgescu (Sala Unirii, fostul Cinema Victoria)

Luni, 9 octombrie

6.45-11.30: Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)
16.00-18.00: Vecernia, Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva

Marți, 10 octombrie

6.45-11.30: Miezonoptica, Utrenia, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)
17.00-18.00: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
19.00-23.00: Slujba de priveghere, Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Ierarh Andrei Criteanul (în Catedrala Mitropolitană)

Miercuri, 11 octombrie

6.45-11.30: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Ierarh Andrei Criteanul, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)
17.00-18.00: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
19.00-23.00: Slujba de priveghere, Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Mare Mucenic Gheorghe (în Catedrala Mitropolitană)
19.00: Întâmpinarea sfintelor moaşte ale Sfântului Ierarh Andrei Criteanul la Catedrala Mitropolitană

Joi, 12 octombrie

6.45-11.30: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Sfânta Liturghie și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)
16.00-16.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
16.30-18.30: Etapa mitropolitană a Concursului național „Lăudați pe Domnul!” (în Catedrala Mitropolitană)
18.00: Prezentarea lucrărilor din seria Andrei Criteanul (Librăria Doxologia)
19.00-23.00: Slujba de priveghere, Vecernia, Litia și Utrenia Sfântului Apostol Andrei – aducerea sfintelor sale moaște la Iași (în Catedrala Mitropolitană)

Vineri, 13 octombrie

6.45-11.30: Miezonoptica, Acatistul Sfântului Apostol Andrei, Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană)
17.00-18.00: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
19.00-2.00: Slujba de priveghere – Vecernia, Litia, Utrenia și Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană)

Sâmbătă, 14 octombrie

7.00-9.00: Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ceasurile și Slavoslovia Mare (în Catedrala Mitropolitană)
9.30-12.30: Sfânta Liturghie (pe podiumul de pe Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Răspunsurile vor fi date de corul Filarmonicii Iași)
16.00-18.30: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva
19.00-23.00: Ceasul IX, Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană)

Duminică, 15 octombrie

6.30-9.00: Miezonoptica, Utrenia (în Catedrala Mitropolitană)
9.00-12.00: Sfânta Liturghie (Catedrala Mitropolitană)
8.30-12.00: Resfinţirea bisericii „Sfântul Arhidiacon Ştefan” din Ţicău (municipiul Iaşi)
16.00-18.00: Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva și Paraclisul Maicii Domnului (în Catedrala Mitropolitană)
19.00-23.00: Slujba de priveghere, Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană)

Comentarii
  • 🌈 Mihaela & Iri

    Oameni buni mai bine stați la rând în fața unei librării, e mult mai bine pt dvs dar și pentru copii voștrii.

    Singurii care câstigă sunt organizatorii..adică domnii popi😅

    Intrebare? Cât din banii strânși de la oameni( milioane de euro) rămân în Iași și câți din ei pleacă aiurea? 🤭🤪

    De Bobotează nu mai primesc popa ! Clar ca apa de fântână .

  • Pentru Mihaela si iri

    Draguta, si ce sa cumperi din fata unei librarii ?
    carti cu auto evaluare ?
    carti cu dezvoltare personala ?
    sau carti care sa iti modeleze mandria ca ai citit un sifonier de carti dar tu deja judeci pe altii cum faci aici ? unde iti este sifonierul de carti care l-ai acumultat ?
    Fetita nestiutoare.. daca te-ai oferi o saptamana voluntariat la oricare biserica, ai vedea atunci unde se duc banii si cate se fac pe ceilalti.
    Dar capsorul tau.. e umplut doar de gandul la bani, milioane de euro.. saracuta de tine.. cine te pune sa scrii aici pe cine nu primesti… ?
    Fii linistita.. timpul trece si parca te vad cautand ajutor mai tarziu tocmai acolo unde iti indrepti rasul prostesc… eeheee… multi au ras la inceput si au inceput sa planga pe urma..

  • Isabela, profesor

    Asa este…toți îmbătrânim și o să pupăm mâinile pline de salivă a sfinților popi…doar cei care nu au stiință de carte, pentru că dacă mergi la școală …acolo te învață să nu pupi niciodată mâna unui bărbat. Pupi doar mâna mamei, tatălui și a soției…dar niciodată mâna unui bărbat străin. E un gest mizerabil, rămas din Evul Mediu.

    Stiați că sunt boli transmisibile prin salivă? Pe o babă de 78 ani nu o mai interesează nici daca are si dă mai departe hepatită /tbc …dar e păcat de tineri, aceste boli pot sa le fie fatale.

    România are cei mai mult bolnavi de TBC si HEPATITA din Europa și in top 5 din lume !
    Protejați măcar copii…

    Dragi mămici, feriți-vă copii de pupatul icoanelor și mânilor unor „sfinți popi”. E un schimb de salivă rămasă de la alte persoane bolnave.

    NU RISCAȚI

    Herpesul ,TBC, Sifilis, Hepatita C,inclusiv temutul HIV se transmite prin salivă dacă aveți buzele crăpate sau aveți leziuni in interiorul gurii( mici sângerări,etc).

  • Lenesul moare de drumul lung su prostul de grija altuia.

  • Doamna ILABELA, Laudata "PROFESOR"

    Doamna „Profesor” ( laudata Profesor ) apropo, nu trebuia sa iti arati meseria.
    Cata prostie zace in tine missiz profesoara….
    Dupa calculele tale de ” atotintitulata PROFESOR”, trebuiau sa moara toti care au trecut pe la biserica, din cauza salivei. Atata prostie zace in mintea unui profesor, tot atata cate kilograme ai.
    Femeie.. nu numele de profesor te face desteapta, repet nu trebuie sa scrii ca esti profesoara. Asta arata cati profesori sunt si retardati. Asta in momentul cand cineva se refera la o „baba” de 78 ani care a trecut razboiul, a trecut comunismul cu 7,8 copii, fara internet, nu era nici profesoara, nu avea nici anxietate si a mai si tras la plug pentru copii ei, care apropo a fost si la biserica si va ajunge la 90 ani sanatoasa.
    Eu nu am vazut sa mergi la rand la biserica si sa pupi mana la popa ! Ori esti dobitoaca ori nu ai fost acolo niciodata. Mergi, ajungi in biserica si spui o rugaciune inauntru, acolo unde mai multi se roaga la Dumnezeu.
    NU trebuie sa intinzi mana peste icoane, sa te apuci sa pupi Sfintii reprezentati in icoana pe obraji sau sa treci cu mainile peste ei, NU. Te gandesti la Dumnezeu si te rogi, apoi doar multumesti acelui sfant ca s-a rugat pentru toata lumea.
    La biserica NU faci circ.
    Apropo ILABELA…. cu calculele tale ca ROMANIA are cei mai.. Romania are cei mai.. Romania are cei mai… te spala la greu pe creier televiziunea si statisticile nu ?
    Doamna profesor ILABELA, ai scris ca SIFILISUL se transmite prin saliva nu ? pai la tine este normal daca practici sexologia cu gura, nu stii oare ca Sifilisul este cu transmitere sexuala ? :))))
    SIGUR ESTI PROFESOARA ? Ce nota ai luat la evaluare ? ai trecut de 5 ?

  • Dobitocii, tot dobitoci, la pupat de oase!

  • Au venit oile…

  • m-as culca cu o pelerina in biserica

  • as rapi o pelerina din biserica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`