National

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, ar putea deveni Avocatul Poporului

Publicat: 24 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Augustin Zegrean fostul preşedinte al Curţii Constituţionale ar putea deveni Avocatul Poporului
Augustin Zegrean

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean ar putea deveni Avocatul Poporului, după revocarea actualei şefe, Renate Weber, potrivit PS News. În urma negocierilor pe care PNL le-a avut cu cele două partide din coaliție, liberalii au obținut funcția de Avocat al Poporului, în timp ce USR-PLUS va primi Televiziunea Română, iar UDMR va primi Radioul.

O primă variantă luată în calcul de liberali rămâne în continuare Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, cel care a mai fost susținut de PNL în trecut și pentru șefia Consiliului Legislativ. În PNL au fost vehiculate zilele trecute și alte nume precum cel al lui Daniel Fenechiu, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România sau al juristei Iulia Scântei, însă premierul își dorește un om independent politic, dar și cu un trecut foarte consistent în materie de justiție.

„Cu siguranță vom rămâne la Augustin Zegrean. Premierul nu are de gând să numească într-o asemenea funcție un politician și deocamdată în PNL el este cel care decide, chiar și peste capul lui Orban. Bine, nici Orban nu vede cu ochi buni ca un membru de partid să fie numit Avocat al Poporului. Cel mai probabil Augustin Zegrean va fi numit în locul lui Weber, în momentul acesta sunt șanse de 90%”, au declarat surse liberale pentru PS News.

Amintim că Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, marţi seară, că nu i s-au comunicat reproşurile care i se aduc şi a precizat că revocarea sa se poate face doar pentru încălcări ale Constituţiei şi legilor. În cazul revocării, Renate Weber a precizat că ia în calcul ”mai multe aspecte”, referindu-se la faptul că nu are nicio cale de atac cu privire la acest demers.

”Pe mine nu m-a informat nimeni oficial până la acest moment care sunt motivele de nemulţumire, care sunt reproşurile care mi se aduc. Eu nu am primit o copie a acelei solicitări de revocare. Înţeleg că urmează în perioada următoare o întâlnire a comisiilor juridice care vor analiza. Iarăşi, nu ştiu ce vor analiza şi vor face un raport”, a declarat Renate Weber.

Augustin Zegrean: „Mi-ar plăcea să mi se propună”

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, susține că nu i s-a propus să fie următorul Avocat al Poporului, însă a recunoscut că i-ar plăcea să i se propună.

La rândul său, Daniel Fenechiu, care se regăsește și el pe lista scurtă cu nume vehiculate pentru a prelua funcția deținută în prezent de Renate Weber, dar senatorul PNL precizat că nu și-ar pune problema să îl concureze pe Augustin Zegrean pe un post de o asemenea responsabilitate.

Întrebat la B1 TV dacă i s-a propus să fie următorul Avocat al Poporului, Augustin Zegrean a răspuns: „Nu, dar mi-ar plăcea să mi se propună”.

În replică, Daniel Fenechiu a declarat: „Experiența maestrului Zegrean este cu mult peste a mea și cu siguranță niciodată nu mi-aș pune problema să îl concurez pe un post de mare responsabilitate, cum este cel al Avocatului Poporului”.

Adauga un comentariu