Actualitate

Augustin Zegrean, mesaj pentru parlamentari: „Nu se poate interveni asupra decretului privind starea de urgență“

Publicat: 17 mart. 2020
1

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României Augustin Zegrean a declarat astăzi că nu pot fi depuse amendamente la decretul emis de şeful statului privind instaurarea stării de urgenţă, precizând că doar Guvernul poate interveni, după aprobare, prin ordonanţe de urgenţă.

„Nu se poate interveni asupra acestui decret. Deci, nu pot fi amendamente la decretul preşedintelui. Ei nu fac o lege astăzi, ei fac o hotărâre de aprobare. Starea de urgenţă este atributul exclusiv al preşedintelui. Parlamentul stabileşte, prin lege, regimul stării de urgenţă şi al stării de asediu şi, în baza acestei legi, preşedintele declară starea de urgenţă”, a explicat Zegrean.

El a adăugat că se poate interveni, după aprobarea decretului, doar prin ordonanţe de urgenţă emise de Guvern.

„Dacă vor să facă ceva într-adevăr, în măsura în care Guvernul, în baza acestui decret al preşedintelui, va emite ordonanţe, acolo pot ei să intervină. În baza acestui decret, Guvernul poate să emită ordonanţe. Ordonanţele de urgenţă ajung obligatoriu la Parlament pentru aprobare, acolo ei pot să intervină. Dacă constată că ordonanţa depăşeşte ceea ce a stabilit preşedintele prin decretul de declarare a stării de urgenţă, pot să intervină asupra ei”, a menţionat fostul preşedinte al CCR.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a propus, marţi, confiscarea stocului şi amendă de 20.000 de lei pentru cei care comercializează materiale sanitare şi fac speculă.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul României timp de 30 de zile. Conducerea Parlamentului a decis ca joi, la ora 12,00, să se dea votul în plenul reunit pe decretul emis de preşedinte. Deputaţii şi senatorii vor vota printr-o aplicaţie informatică ce presupune accesarea unei adrese web şi acţionarea butonului de pe ecran corespunzător opţiunii de vot, iar dezbaterile vor avea loc prin sistemul de teleconferinţă.

Adauga un comentariu