Prima pagină » Local » Autobuzul electric românesc, ATP Bus, ajunge în Iași pentru testare! În ce dată va putea fi vizionat primul autobuz electric proiectat, dezvoltat și realizat în România

Autobuzul electric românesc, ATP Bus, ajunge în Iași pentru testare! În ce dată va putea fi vizionat primul autobuz electric proiectat, dezvoltat și realizat în România

16 iul. 2022, 02:00, 2 ,
Emanuela Băluță în Local

Compania de Transport Public Iași, interesată de procesul de modernizare a mijlocului de transport în comun, a aderat la programul oferit de ATP Trucks Automobile, prin care doritorii pot solicita prezentarea vehiculelor electrice puse la dispoziție de aceștia. Astfel, autobuzul electric românesc, ATP Bus ajunge în Iași, luni, 18 iulie 2022, în Piața Palatului Culturii, la ora 12:00.

ATP Trucks Automobile este o companie românească care se ocupă de producția autovehiculelor de transport rutier și persoane și care, în mai 2021, a lansat pe piață autobuzul electric care va fi prezentat luni.

Autobuzul electric românesc, ATP Bus, ajunge la Iași

grafica cu modelul ATP Bus

În anul 2021, compania ATP Trucks Automobile a susținut o campanie de prezentare a vehiculului modern în mai multe județe din țară

Luni, 18 iulie 2022, în Piața Palatului Culturii, la ora 12:00 va avea loc evenimentul de prezentare a primului autobuz electric, proiectat, dezvoltat și realizat în România, ATP BUS, de către compania ATP Trucks Automobile.

După ce, în anul 2021, compania a susținut o campanie de prezentare a vehiculului modern în alte județe din țară, aceasta a decis să lase posibilitatea doritorilor de a solicita în continuare sesiuni de testare. În acest context, Compania de Transport Public (CTP) Iași a solicitat, pentru anul în curs, o astfel de prezentare, iar ATP Bus va putea fi zărit pe traseele din oraș până la finalul lunii iulie 2022.

Printre orașele în care acesta a circulat se numără: Oradea, Brăila, Făgăraș, Târgu Mureș, Turda, Cluj-Napoca, Sibiu, Sighișoara, Bistrița, Satu Mare, București și Bacău.

„ATP Bus, cu omologare europeană, este o reală soluție pentru mobilitate urbană – pentru că orașele nepoluate devin o prioritate în întreaga lume. Poate fi configurat și adaptat cerințelor utilizatorilor iar evaluările obținute în urma numeroaselor testări în țară au fost foarte bune, multe aprecieri din punct de vedere tehnic au fost peste așteptări”, a precizat directorul general ATP Motors – distribuitorul produselor ATP Trucks, Lucian Varga.

Caracteristicile ATP Bus

fatada Palatului Culturii Iasi

Luni, 18 iulie 2022, în Piața Palatului Culturii, la ora 12:00 va avea loc evenimentul de prezentare a ATP Bus

Autobuzul ATP Bus are un design confortabil și spațios, beneficiind de 83 de locuri și având o lungime de 12,18 m. Omologarea permite, deocamdată, creșterea numărului de locuri până la 95, iar autonomia, în oraș, este de minimum 200 de km, dar ar putea fi mărită până la 360 de km.

Totodată, furnizorii cu care compania colaborează pentru livrarea componentelor sunt bine cunoscuți pe piață. Printre aceștia se numără: CATL, ZF AG, DANA GK, Prestolite, WABCO, BOSCH/ZF și alții. Aceștia oferă piese precum pachete de baterii, axe, motor electric, care este un motor sincron cu magnet, sistem de frânare, sistem de climatizare și sistem de direcție.

Alte facilități pe care autobuzul electric românesc le oferă sunt o podea joasă și o trapă de acces pentru a veni în ajutorul persoanelor cu dizabilități.

Totodată, în interiorul autobuzului este construită o rețea de bare de susținere din inox care sunt prevăzute cu protecție antialunecare, dar care oferă și confort termic. Tapiseria scaunelor este ergonomică și beneficiază de o instalație de climatizare suplimentară, utilă în sezonul rece.

Din punct de vedere al conectivității, autobuzul are rețea de WI-FI, disponibilă gratuit, prize USB cu 2 porturi încorporate, regăsite în dreptul fiecărui set de scaune.

Caracteristicile acestui autobuz au în vedere și siguranța pasagerilor, motiv pentru care vehiculul are un sistem de frânare anti-blocare ABS, care nu blochează roțile total în momentul frânării, iar sistemul de frânare electro-pneumatic (EBS) și sistemul de control electronic al stabilității (ESC) fac și ele parte din dotările autobuzului.

Având în vedere arhitectura ATP Bus și direcția în care se îndreaptă transportul în comun ieșean, nu e surprinzător că autobuzul electric românesc, ATP Bus, ajunge în Iași pentru testare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`