Prima pagină » Local » Autoritățile locale din Iași renunță la cărbune. Cetățenii ar fi trebuit să plătească enorm pentru funcționarea CET-ului de la Holboca

Autoritățile locale din Iași renunță la cărbune. Cetățenii ar fi trebuit să plătească enorm pentru funcționarea CET-ului de la Holboca

28 sept. 2023, 02:00, 4 ,
Petronel Ștefan în Local

Autoritățile locale din Iași caută alternative pentru producerea căldurii în sezonul de iarnă. Din cauza certificatelor verzi pentru CO2, costurile pentru CET-ul de la Holboca sunt uriașe

Primăria Iași va contracta un nou împrumut, în valoare de 200 de milioane de lei, pentru a asigura încălzirea municipiului în sezonul rece 2023-2024. Majoritatea sumelor vor fi alocate pentru combustibil, precum cărbune, gaze naturale, păcură, dar și pentru certificatele verzi CO2 și diferite materiale pentru producerea energiei termice.

Autoritățile locale din Iași renunță la cărbune

 o poză cu Mihai Chirica

Primăria intenționează să renunțe la centrala pe cărbune cât mai curând posibil, însă nu are un plan exact până în acest moment

Din cauza costurilor ridicate, producerea de agent termic la Iași nu este deloc rentabilă, astfel că se creează datorii foarte mari. Autoritățile locale nu vor să mai producă energie termică din cărbune și se vor îndrepta mai mult spre gazele naturale. Totuși, mai există 30.000 de tone ce trebuie furnizate și folosite de centrala de la Holboca. Deci va rezulta un cost de 3 milioane de euro doar pentru certificatele verzi CO2.

„Noi suntem pregătiți în ambele scheme, cu cărbune și cu gaz, în funcție de cum evoluează prețurile la combustibili. Avem, în momentul de față, contract pentru gaze naturale încheiat, valabil până la sfârșitul lunii martie. De asemenea, mai avem un contract de anul trecut, încheiat pentru furnizarea de cărbune, din care mai avem o cantitate de material ce mai trebuie furnizată, aproximativ 30.000 de tone.

În principiu, noi ne-am propus să folosim ceea ce avem, pentru a mai reduce și din costuri, iar noi monitorizăm constant prețurile combustibililor. Mai este situația certificatelor de CO2 de la Uniunea Europeană, care este cea mai mare greutate pe umerii noștri. Noi, anul trecut, am achiziționat și plătit certificatele de CO2, peste 270.000 de certificate, ceea ce este un cost foarte mare”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Se caută alternative

Deocamdată sunt discuții și nimic concret, astfel că strategia energetică a Iașului pentru următorii ani rămâne incertă. CET Holboca nu va mai putea funcționa decât până la 31 decembrie 2025, însă este puțin probabil să fie folosit la capacitate maximă până atunci. Doar pentru sezonul 2022-2023 Primăria Iași a cheltuit 27 de milioane de euro pentru certificatele verzi de la Uniunea Europeană.

„Perspectiva este foarte simplă, Comisia Europeană a decretat că utilizarea gazului natural este energie verde. Deci vom folosi gaze naturale în cea mai mare parte. Noi avem o singură problemă în acest sens, deoarece nu avem centrală pe gaze naturale la Holboca. Există un proiect deja, în privința construcției unei rețele de gaz până la Holboca, iar noi, în paralel, să demarăm construcția unei centrale pe gaz.

Nu există variantă doar din energie regenerabilă, deoarece suntem într-o zonă în care clima nu ne permite să ne încălzim doar din surse de energie regenerabilă. Trebuie să trecem cât mai rapid la gaz, deoarece nu ne mai permitem să plătim pe certificatele de CO2. Împrumutul pe care îl vom face îl lăsăm deschis, noi vom lua sume doar pentru combustibil, cât consumăm, pentru a suplimenta în cazul în care este necesar”, a mai transmis primarul Mihai Chirica.

Autoritățile locale din Iași caută soluții pentru a produce energie termică pe viitor. Folosirea cărbunelui nu mai este profitabilă, ba chiar a creat cheltuieli mari pentru municipiu.

Comentarii
  • pensionar Dacia

    La puscarie cu vita corupta de chirika si penalu escroc de aivanoaiei de la termoservis ce inseala iesenii de peste 10 ani !

  • CET ul a fost si este o relicva comunista ruseasca nu poti fi rentabil cand ai instalatii din anii ’80 si pompezi apa de la 20 km,solutia e simpla,un CAF nou pe gaz in CET 1 care va fi exploatat cu actualul personal iar la Holboca fiare vechi si multi multi pensionari

  • Alte prostii marca Chirica! Pai nu mai este rentabil din cauza managementului defectuos care a urmat instructiunile lui. De fapt terenul de acolo este cheia, nicidecum minciunile spuse. Dar DNA si DIICOT la noi in Iasi dorm.

  • Cetățenii să își cumpere bicle, și să le folosească. In felul asta nu vor mai avea nevoie de căldură, vor salva planeta de poluare și vor de ongestiona traficul. Cat despre bebeluși, bolnavi și bătrâni, treabă lor: nu pedalează, nu se încălzesc.
    Cam asta e idioțenia susținută de unii.
    Între timp, Germania construiește centrale noi. Pe cărbune. Și dezafectează campurile eoliene că să exploateze cărbunele de sub ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024