International

Avalanşă în Himalaya. Bilanţul a ajuns la 26 de morţi

Publicat: 07 oct. 2022
Avalanşă în Himalaya. Bilanţul a ajuns la 26 de morţi
Avalanşă în Himalaya

La trei zile după ce o avalanşă a surprins un grup de elevi, şansele de a-i gasi în viaţă pe ultimii trei dispăruţi s-au diminuat vineri, bilanţul ajungând la 26 de morţi, dintre care 24 de elevi şi doi instructori.

„Am găsit până acum 26 de cadavre, 24 de elevi şi doi instructori”, a anunţat institutul local de alpinism – Nehru Institute of Mountaineering – din care făcea parte grupul surprins de avalanşă. Căutările urmează să fie reluate sâmbătă, în funcţie de vreme.

„O avalanşă ne-a lovit şi a luat pe toată lumea”

Unul dintre cei 32 de supravieţuitori a spus că se aflau la 50 sau 100 de metri de vârf, cu instructorii, în momentul în care au fost surprinți de avalanșă.

„Eram la 50 sau 100 de metri de vârf, cu instructorii noştri în faţă, când deodată o avalanşă ne-a lovit şi a luat pe toată lumea”, a declarat Sunil Lalwani, unul dintre cei 32 de supravieţuitori, pentru cotidianul Hindustan Times.

Ei au fost, marţi, victimele unei avalanşe în apropierea vârfului muntelui Draupadi ka Danda-II, la o altitudine de 4.880 de metri în statul Uttarakhand, din nordul Indiei.

Poliţia, autorităţile în caz de catastrofe şi armata aerului indiană au fost mobilizate pentru a ajuta la căutări.

„S-a întâmplat în câteva secunde şi am fost aruncaţi într-o crevasă. Am reuşit cumva să respirăm (…) Datorită lor (instructorilor) suntem în viaţă astăzi”, a spus el.

Nu există studii care să cuantifice impactul schimbărilor climatice asupra Himalaya, dar alpiniştii au observat o lărgire a crevaselor

Alpinista cu experienţă Savita Kanswal, membră a echipei de instructori, s-au numărat printre morţi. Mai devreme anul acesta, a ajuns pe vârfurile Everestului şi muntelui Makulu, din apropiere, în doar 16 zile, un record feminin.

În august, trupul unui alpinist a fost regăsit la două luni după ce a căzut într-o crevasă în timp ce traversa un gheţar în Himachal Pradesh, un alt stat din nordul Indiei. Săptămâna trecută, trupul neînsufleţit al celebrei alpiniste şi schioare americane Hilaree Nelson a fost descoperit pe versanţii Manaslu, un munte din Nepal.

Dispariţia ei a fost semnalată în timp ce cobora cu schiurile vârful aflat pe locul al optulea ca altitudine din lume. În ziua accidentului, o avalanşă a îngropat taberele 3 şi 4 instalate pe acest munte cu o înălţime de 8.163 de metri, în urma căreia alpinista nepaleză Anup Rai a murit, iar zeci de persoane au fost rănite. Nu există studii care să cuantifice impactul schimbărilor climatice asupra Himalaya, dar alpiniştii au observat o lărgire a crevaselor, prezenţa apei în zone anterior înzăpezite şi înmulţirea lacurilor glaciare.
Adauga un comentariu