Actualitate

Avertisment dur lansat de Raed Arafat: „Există riscul ca sistemul sanitar să intre în colaps!“

Publicat: 24 iul. 2020
Raed Arafat, cu mască de protecție, vorbește la microfon
Raed Arafat îi răspunde lui Augustin Zegrean în cazul purtării măștii la vot: „Poate intra o persoană cu o armă în secția de votare?“

Secretarul de stat Raed Arafat a lansat un avertisment dur, spunând că există riscul ca sistemul sanitar să intre în colaps. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) consideră că situaţia nu este sub control în ceea ce priveşte răspândirea pandemiei, mai ales în unele zone ale ţării.

„Situaţia nu putem să spunem că este controlată, mai ales în unele zone ale României. Creşterea cazurilor şi creşterea semnificativă zilnică arată că avem o creştere serioasă, din punct de vedere al răspândirii. Clar că avem o răspândire care, în acest moment, nu este nici în platou, nici în scădere. Deci, dacă este în continuă creştere, clar că situaţia nu este sub control”, a zis Raed Arafat.

Avertisment dur lansat de Raed Arafat: „Există riscul ca sistemul sanitar să intre în colaps!“

Medicul a spus că sistemul medical ar putea intra în colaps ân anumite condiții.

„În cazul unor situaţii cum au fost în anumite zone din Italia, în Spania, dacă continuăm creşterile şi nu ne oprim din creştere şi nu avem un platou şi nu începem să scădem la un moment este posibil ca sistemul medical să ajungă la un stres maxim. Există riscul ca sistemul sanitar să intre în colaps!”, avertizează Raed Arafat.

Șeful DSU consideră situaţia poate fi ţinută sub control dacă se stabilesc aspectele care trebuie îmbunătăţite.

„Trebuie să vedem unde sunt locuri de îmbunătăţit. La anchetele epidemiologice, acest lucru a fost sesizat şi s-au dat dispoziţii clare pentru intensificarea lor. Bineînţeles, acest lucru înseamnă ca DSP-urile să ţină un număr de persoane suplimentare să lucreze cu ei pentru anchetele epidemiologice. La un anumit moment s-ar putea să fie deja depăşită situaţia”, a precizat Raed Arafat.

Anchete epidemiologice pot face și alte persoane, nu doar medicii

Secretarul de stat este de părere că nu doar medicii pot efectua anchetele epidemiologice și că pot ajuta şi alte persoane.

„Asigurarea unui număr de personal care să ajute la anchetele epidemiologice, nu neapărat să ai medic. Ancheta epidemiologică, primul care o face poate să ia nişte date, după care alte persoane, instruite ce să întrebe, poate să ducă ancheta mai departe”, a precizat Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă afirmă că sistemul nu se mai confruntă cu problemele de la începutul pandemiei. Acesta susține că acum avem toate stocurile necesare, dar tot se poate ajunge la saturaţia sistemului medical.

„Dacă ajungem la o situaţie în care să avem nevoie de personal în plus, există mecanisme. Există riscul ca cel puţin în unele zone să avem o presiune pe sistem şi să trebuiască să mutăm bolnavul în alte zone în care sunt mai puţin afectate, cum au făcut francezii din zona Alsacia care, cu un tren TGV, au dus pacienţii grav de acolo la celălalt capăt al Franţei care era mai puţin afectat. Deci, este posibil acest lucru, există mecanisme de ajustare a unei situaţii”, a menționat şeful DSU.

Dar Raed Arafat a adăugat că autorităţile încearcă să nu se ajungă în situaţia respectivă.

”Noi ce încercăm să facem, este să nu ajungem acolo. Şi ca să nu ajungem acolo, sunt cele trei puncte pe care le-am zis, testările, anchetele şi carantinarea sau izolarea, dar mai ales este comportamentul nostru. Toate au un rol şi comportamentul nostru are un rol major”, a precizat Raed Arafat.

Comentarii
Adauga un comentariu