Titlurile zilei

Avertisment pentru toți ieșenii: Atenție la noul truc prin care vă poate fi accesată cartela SIM

Publicat: 31 ian. 2023
_____ Vizualizări 6 Comentarii
Avertisment pentru toți ieșenii Atenție la noul truc prin care vă poate fi accesată cartela SIM
Polițiștii vă atenționează să nu răspundeți și nici să nu sunați înapoi la numerele de telefon din străinătate, pe care nu cunoașteți

Mai mulți ieșeni s-au plâns zilele acestea că au primit apeluri de la numere străine. Aceștia susțin că sunt contactați de numere de telefon străine, iar apelul se închide îndată ce răspund. Acesta este noul truc prin care vă poate fi accesată cartela SIM. Odată ce sunați înapoi pe numărul de telefon vă este copiată lista de contacte în doar câteva secunde. Problema și mai mare este faptul că acești infractori pot copia și datele cardurilor bancare ale persoanelor care le țin în telefonul personal

Polițiștii îi atenționează pe cetățeni asupra unei noi metode prin care se pot fura datele personale, contactele și chiar datele bancare în doar câteva secunde.

Aceștia îi roagă pe ieșeni să nu răspundă sub nicio formă numerelor necunoscute, să nu apeleze înapoi și să nu folosească #90 sau #09 pe telefon când acestora li se solicită această „operațiune“. Toate datele cu caracter personal ce sunt deținute în telefonul personal pot fi copiate în mai puțin de un minut.

Noul truc prin care vă poate fi accesată cartela SIM: Sună și închid

persona care arata numarul de telefon de pe care este sunata
Polițiștii avertizează că au primit mai multe sesizări zilele acestea legat de niște indivizi care printr-un apel telefonic fură datele de contact și chiar și cele bancare

Niște indivizi necunoscuți au apelat, în ultimele zile, mai mulți ieșeni, cu numere străine. Acest procedeu este un tip de fraudă japonez, numit „wangiri” (n.r. – sună o dată și închide). După ce închid apelul și sunt sunați înapoi, aceștia pot copia toate informațiile personale din telefonul păgubiților. În doar câteva secunde pot copia datele de contact.

Polițiștii avertizează că au primit mai multe sesizări legate de niște indivizi care printr-un apel telefonic fură datele de contact și chiar pe cele bancare. Oamenii legii recomandă ca cetățenii ce sunt contactați de numere necunoscute să nu răspundă și să nu apeleze înapoi, deoarece este o metodă nouă prin care acești indivizi pot fura datele personale din telefoanele celor contactați.

Ieșenii sunt foarte speriați și îngrijorați îndeosebi pentru rudele mai în vârstă care sunt mult mai ușor de jecmănit decât cei tineri ce au acces la toate platformele de socializare și au văzut deja avertizarea Poliției Române.

„Când am văzut prima dată numărul de telefon nu am știut cine mă sună. Am făcut bine că nu am sunat înapoi, ci am verificat să văd prefixul țării de unde sunt sunată. M-am gândit că trebuie să fie o metodă de păcălire“, spune ieșeanca Maria G.

Numere străine, implicate în furturi cibernetice

persona care arata numarul de telefon de pe care este sunata
Poliția îi îndemnă pe cei care au cunoștință de această înșelăciune să îi înștiințeze pe cei apropiați lor, pentru a nu cădea în plasă

Cei ce au fost contactați de aceste numere se plâng că le-ar fi fost furate, în doar câteva secunde, toate contactele și datele bancare deținute în telefoanele personale.

Poliția atenționează populația asupra acestei situații. Numerele cu pricina încep cu +375 (Belarus), +371 (Letonia), +370 (Lituania), +381 (Serbia), +563 (Iowa) și +255 (Tanzania).

De asemenea, polițiștii sfătuiesc ca persoanele apelate să nu apese #90 sau #09 pe telefonul mobil când se solicită de orice apelant.

Acesta este un nou truc prin care pot fi accesate cartela SIM și toate datele personale pe care cetățenii le dețin în telefoane. Poliția îi îndemnă pe cei care au cunoștință de această înșelăciune să îi înștiințeze pe cei apropiați pentru a nu cădea în plasă.

Comentarii
Adauga un comentariu