Actualitate

Avertismentul epidemiologului Emilian Popovici: „Ne vom confrunta cu un număr crescut de infecții“

Publicat: 27 aug. 2020
Epidemiologul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie
Epidemiologul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie

Epidemiologul Emilian Popovici lansează un avertisment în legătură cu numărul de infectări cu COVID-19. Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie susține că în perioada următoare există riscul ca numărul de îmbolnăviri să crească foarte mult.

„Ne vom confrunta cu un număr crescut de infecții, ce duce la o creștere a numărului de forme grave, a numărul în ATI și a numărului de decese. Ne aflăm într-un proces în care intervin variabile, știm doar punctul de plecare, câteva nu avem cum să le evităm“, a declarat epidemiologul Emilian Popovici.

Avertismentul epidemiologului Emilian Popovici: „Ne vom confrunta cu un număr crescut de infecții“

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie este de părere că numărul de noi cazuri va crește pentru că se termină concediile, oamenii se întorc la muncă, începe anul școlar și urmează un nou sezon de gripă.

„O primă variabilă, reîntoarcerea oamenilor din concediu, a doua variabilă, redeschidera școlilor, a treia variabilă pe care nu o putem evita, vine toamna, iar răcirea vremii sub 10 grade înseamnă activarea COVID-19“, precizează Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Trei categorii de pacienți cu patologie respiratorie

Venirea toamnei va aduce în spitale aduce trei categorii de pacienți cu patologie respiratorie. Este vorba despre persoanele care au Covid-19, cei care s-au vindecat însă au rămas cu sechele și au nevoie de tratament și cei care vor suferi de tipurile obișnuite de pneumonii.

Beatrice Mahler, managerul Spitalului „Marius Nasta“ din București vorbește despre peste 200 de tipuri de virusuri determină virozele respiratorii comune, iar bolile cronice, fumatul și poluarea asociată marilor orașe favorizează apariția pneumoniei. În aceste condiții, medicii mizează pe prevenție.

„Cred că trebuie să fie o regulă de viață vaccinarea adultului în fiecare toamnă. Să ne vaccinăm antigripal anual indiferent dacă avem sau nu comorbidități. O singură dată în viață adultul trebuie să facă vaccinul anti-pneumococic și o dată la 10 ani DTP. Trivaccinul oferă protecție pentru un tip de infecție respiratorie”, a declarat Beatrice Mahler, , managerul Spitalului „Marius Nasta“ din București.

Cea mai importantă măsură: Rămâneți acasă!

Cristian Oancea, managerul Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, susține că la orice formă de infecție respiratorie, ar trebuie să rămâneți acasă. Nu mergeți la serviciu, nu vă vizitați prietenii, nu ieșiți la cumpărături. Dacă au simptome copiii, nu-i lăsați să plece la școală, avertizează managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

„Copiii care prezintă un minim de simptomatologie de viroză, de răceală, nu vor fi duși în colectivitate cum erau duși până acum. Părinții sau buniciii când se duc să ia copii de la școală să poarte mască, să păstreze distanțarea fizică. Dacă vor da buluc la școală fără distanțare fizică, fără măști, ne așteptăm ca în termen de două, maximum patru săptămâni să avem o explozie de cazuri.”, a afirmat Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara.

Cu 1.256 de noi cazuri de Covid-19 anunțate miercuri, România depășește trei săptămâni cu peste 1.000 de îmbolnăviri pe zi. Asta în condițiile în care România nu a intrat într-un platou al pandemiei, ci într-o etapă descrisă de epidemiologi drept extrem de sensibilă.

Adauga un comentariu