Prima pagină » Actualitate » Avertismentul medicului Marius Geantă: „Este posibil să avem două pandemii suprapuse”

Avertismentul medicului Marius Geantă: „Este posibil să avem două pandemii suprapuse”

04 ian. 2021, 13:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, lansează un avertisment în legătură cu posibilitatea să avem două pandemii suprapuse. Prima este cea cu SARS-CoV-2 şi, cealaltă, aflată în fază incipientă, cu noua tulpină din Marea Britanie.

„Cea mai mare problemă este capacitatea limitată de a diagnostica noua tulpină. Testele PCR pot ridica, în cel mai bun caz, suspiciunea, dar nu pot diagnostica infecţia cu noua tulpină. Diagnosticul noii tulpini se face prin secvenţierea genomului virusului – o metoda nouă, diferită de PCR, care necesită echipamente, echipe pregătite şi analiză de date”, scrie Marius Geantă, pe pagina sa de Facebook.

Medicul Marius Geantă: „Noua tulpină are potenţialul de a determina o creştere rapidă a numărului de cazuri de infecţie“

Preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină susține că studiile arată ca noua tulpină se transmite cu 56-70% mai repede.

„Dar nici simpla existenţă a acestor elemente nu este suficientă – secvenţierea trebuie facută (ca în Marea Britanie) în mod reflex, continuu, la nivelul întregului sistem de sănătate prin implementarea public health genomics. Studiile arată ca noua tulpină se transmite cu 56-70% mai repede, având potenţialul de a determina o creştere rapidă a numărului de cazuri de infecţie şi, implicit, a numărului de cazuri grave”, menționează Marius Geantă.

„Ne putem aştepta la măsuri restrictive din ce în ce mai severe“

Medicul este de părere că deşi noua tulpină nu determină în sine cazuri mai grave, prin faptul că afectează mai mulţi oameni determină în total creşterea exponenţială a cazurilor grave de COVID-19 şi, implicit, creşte şi mai mult presiunea asupra sistemelor de sănătate.

„De aceea, apariţia noii tulpini pune în discuţie, cum am remarcat deja în Marea Britanie, eficienţa intervenţiilor de sănătate publică (lockdown) – ne putem aştepta la măsuri restrictive din ce în ce mai severe, în lunile care urmează, în acele regiuni în care tulpina nouă va fi identificată pe scară largă”, mai scrie Marius Geantă pe pagina sa de Facebook.

Adrian Streinu Cercel: „Mutaţia nu este atât de importantă, nu este o mutaţie majoră“

Profesorul Adrian Steinu Cercel, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, consideră că mutaţia nu este atât de importantă, nu este o mutaţie majoră, astfel încât să necesite un nou vaccin.

„Vorbim de o tulpină care este diferită de cea care este în circulaţie în momentul de faţă. În această săptămână vor veni o serie de teste suplimentare, în aşa fel încât să lămurim care este legătura poteniţială cu tulpina din Marea Britanie, sau o altă nouă formă de virus circulat.

Simptomatologia este comună, numai că, noi la nivelul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, am pus la bătaie un plan de acţiune prin care să monitorizăm circulaţia tulpinei virale şi să vedem când apar diferenţe în structura lor“, a declarat Adrian Streinu Cercel.

Noua tulpină de COVID-19, din Marea Britanie, ar fi fost confirmată la Institutul „Matei Balș“. Ar fi vorba de un bărbat care a venit din Marea Britanie. Acesta s-a internat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, vineri, 1 ianuarie, după ce acesta a prezentat simptome de coronavirus.

Ministerul Sănătății spune că, până la acest moment, în țara noastră nu a fost confirmată prezența noii tulpini de Covid-19, depistată prima dată în Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024