Actualitate

AVERTISMENTUL studentilor UMF Iasi pentru viitoarea generatie de tineri medicinisti

Publicat: 27 iun. 2017
_____ Vizualizări 0 Comentarii
AVERTISMENTUL studentilor UMF Iasi pentru viitoarea generatie de tineri medicinisti
1
Reprezentantii Societatilor Studentesti din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) Iasi, fiind dezamagiti de conditiile ce li se ofera desi taxele cresc, au transmis conducerii universitatii un memoriu. Acestia considera ca este dreptul celor care astazi sustin examenul de Bacalaureat sa cunoasca cat mai multe detalii despre UMF Iasi ca sa nu aiba o surpriza neplacuta asa cum au avut si ei.
Va reamintim ca situatia s-a inrautatit in ultimii ani, elevii claselor a XII-a au sesizat acest lucru iar la Facultatea de Farmacie in anul I, desi s-au alocat la admitere 200 de locuri (100 buget + 100 taxa), s-au ocupat putin peste 100 de locuri, aproape toti in regim fara taxa, ceea ce ii nemultumeste pe cei de la conducere. Aceste lucruri trebuie sa iasa la suprafata, iar viitorii studenti trebuie sa fie informati, intrucat este dreptul lor.
„In atentia Conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi
Societatile Studentesti din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi (Societatea Studentilor Medicinisti Iasi, Societatea Studentilor Stomatologi Iasi, Societatea Studentilor Farmacisti Iasi, Asociatia Studentilor Bioingineri Iasi) va aduc la cunostinta urmatoarele probleme studentesti:
1. Materiale didactice
Manualele distribuite la inceputul anului universitar nu mai sunt de actualitate, iar studentii sunt nevoiti sa si le achizitioneze din fonduri proprii. Biblioteca nu contine cartile de referinta regasite pe bibliografiile disciplinelor, iar daca le contine sunt editii mult prea vechi. Facultatea de Medicina Dentara nu are materiale consumabile pentru efectuarea stagiilor practice. Studentii sunt nevoiti sa isi achizitioneze singuri materialele necesare pentru manoperele practice. Facultatea de Farmacie dispune de cantitati insuficiente de substante si reactivi. Studentii sunt nevoiti sa lucreze in echipe, iar acest lucru ingreuneaza procesul de intelegere si invatare. De asemenea, ar fi necesara personalizarea programei disciplinelor care se regasesc la doua facultati (Farmacie si Medicina Generala) doar cu informatiile necesare domeniului studiat. Aparatura necesara efectuarii lucrarilor practice este insuficienta si nefunctionala partial (unit-urile bazei stomatologice, spectrofotometre, microscoapele din cladirea Facultatii de Farmacie). Facultatea de Medicina necesita pentru anii preclinici la anatomie cadavrele de care centrele concurente din tara dispun si care usureaza procesul didactic.
2. Cazarea in caminele Studentesti
Caminele 1 Mai A, E1, 1 Decembrie Pavilion 9 si 1 Decembrie Pavilion 10, nu dispun de suficiente sali de lectura, avand o sala de lectura pe camin. Numarul masinilor de spalat este insuficient raportat la numarul de studenti cazati.
3. Abonamentele pentru transportul in comun
Facultatea de Medicina Generala necesita in special in anii clinici abonamente reduse (10 LEI) pentru studenti, deoarece stagiile au loc la spitale din diferite zone ale orasului. De asemenea si studentii Facultatii de Bioinginerie Medicala au laboratoare in aceeasi zi in zone diferite ale orasului. Din acest punct de vedere, abonamentul redus (10 LEI) este o necesitate pentru studentii Universitatii.
4. Spatiu de lectura
In prezent Biblioteca Universitatii nu asigura spatiul necesar numarului de studenti inscrisi. Punerea la dispozitie a amfiteatrelor pe perioada sesiunilor si anuntarea in prealabil a
acestui fapt si a orelor de functionare, ar veni in sprijinul studentilor pentru o mai buna pregatire.
5. Cantina studenteasca
In prezent aceasta este insuficienta ca spatiu pentru numarul mare de studenti care studiaza in spatiul Universitar. De asemenea, preturile sunt mai ridicate comparativ cu alte cantine studentesti care au aceeasi oferta de meniu.
6. Spatiile sanitare universitare
In spatiile sanitare ale Universitatii nu se regasesc in niciun moment al zilei necesitatile (sapun, hartie igienica)”.
Adauga un comentariu