National

Avertismentul unui expert meteorolog cu privire la canicula din România. „Stresul termic este fără precedent”

Publicat: 06 iul. 2020

Un meteorolog român atrage atenția cu privire la creșterea exponențială a stresului termic generat de caniculă. Expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu, spune că fenomenul de caniculă a devenit mai acut decât în urmă cu mai mulți ani. În special în București, stresul termic a crescut ca număr de ore, iar aceste ore tind să fie una după alta, nu în perioade mai lungi de timp.

Asistăm la o intensificare a fenomenelor extreme – și caniculă extremă dar și furtuni severe – spune expertul meteorolog Bogdan Antonescu. Mai mult decât atât, numărul de ore din timpul anului cu stres termic generat de căldură a crescut foarte mult în ultimele decenii – „în momentul în care avem stres termic pentru organism, organismul nu mai face față prin a ajunge la un echilibru termic natural”, a spus Bogdan Antonescu la Digi24.

„Pe de-o parte, Administrația Națională de Meteorologie comunică mult mai eficient în ceea ce privește furtunile severe, discomfortul termic dar, pe de altă parte, asistăm și la o intensificare a acestor fenomene”, spune expertul meteo. Acesta a oferit exemplul legat de discomfortul termic, este vorba de un studiu care arată cum s-a schimbat stresul la care este supus organismul uman, stresul termic, care poate să fie la căldură sau poate să fie la frig.

„Ne-am uitat în special la stresul termic la căldură. Deci, valurile acestea, discomfortul termic pe care îl simțim acum în București. Ce-am văzut, începând din 1979 până în 2019, este că numărul de ore de-a lungul anului, cu stres termic a crescut foarte mult. În special în București, uitându-ne la toate orașele mari din Europa. Și nu numai că acest stres termic a crescut ca număr de ore, dar aceste ore tind să fie una după alta”, a spus expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu. Potrivit acestuia, stresul termic se referă la o serie de indici care țin de fiziologia organismului și de condițiile meteorologice și toți acești factori sunt îmbinați sau combinați într-un singur indice care e, de fapt, o valoare a temperaturii dar care nu are o semnificație.

În momentul în care avem stres termic pentru organism, organismul nu mai face față prin a ajunge la un echilibru termic natural. Și atunci este supus unui stres termic la care, uneori, nu poate face față.

Adauga un comentariu