National

Avertizare Cod galben de averse, grindină şi vijelii. Află cum va fi vremea în următoarele zile

Publicat: 09 aug. 2020

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică mai multe avertizări nowcasting Cod galben de averse, grindină şi vijelii, valabile în şase judeţe.

Astfel, până la ora 18:30, în localităţi din judeţele Olt, Vâlcea, Caraş-Severin, Arad, Timiş şi Hunedoara, precum şi în zonele de munte ale judeţelor Vâlcea şi Timiş, se vor semnala averse ce vor cumula local 25-30 litri/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină de mici dimensiuni. Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Vremea în România 10-17 august

În perioada 10 – 17 august, temperatura aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice acestui interval. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi în general deficitare, mai ales în jumătatea vestică a ţării. În regiunile sud-estice cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Canicula dăuneaza sănătății mintale

Canicula dăuneaza sănătății mintale. În afară de vinovăția pe care o putem simți pentru cauzele umane din spatele unor perioade din ce în ce mai frecvente de vreme caniculară, undele de căldură pot dăuna sănătății mentale în mod ascuns, dar surprinzător de sever.

Principala cauza este tendința de a ne face sângele să fiarbă. Studii istorice datând de la începutul secolului al XIX-lea au constatat că regiunile mai fierbinți tind să aibă rate de criminalitate mai mari decât regiunile mai răcoroase, iar această tendință este încă prezenta. Chiar și în interiorul regiunilor, comportamentul violent este mai mare în zilele mai calde. Această legătură între căldură și agresiune se menține chiar și atunci când se controlează alți factori care afectează ratele de criminalitate violentă, cum ar fi sărăcia, șomajul, distribuția vârstei și cultura.

Canicula dăuneaza sănătății mintale

Mecanismele din spatele acestei legături sunt extrem de complexe, deoarece mulți factori pot juca un rol. Unul este că temperaturile mai calde cresc nivelul de cortizol al hormonului de stres din sângele nostru. În mod similar, există dovezi că organismele noastre produc mai multă adrenalină și testosteron atunci când temperaturile cresc. Aceste modificări pot duce la o creștere a apetitului sexual, dar pot declansa, de asemenea, un comportament agresiv și violent.

Creșterea temperaturii este, de asemenea, asociată în mod constant cu rate crescute de sinucidere. De exemplu, un studiu din Marea Britanie a constatat că peste 18°C, fiecare creștere a temperaturii de 1° este asociată cu o creștere de 3,8% a incidenței suicidului și o creștere de 5% a incidenței metodelor mai violente de sinucidere, care sunt mult mai susceptibile să conducă la moarte. De fapt, în timpul undelor de căldură din 1995, in Marea Britanie, sinuciderile au crescut cu 46,9%. Rezultate similare au fost observate și în alte părți ale lumii.

S-a sugerat că o creștere a comportamentelor sociale, cum ar fi consumul de alcool, precum și modificările fiziologice și creșterea comportamentului impulsiv și violent similar celor menționate mai sus, au contribuit la acest efect. Cu toate acestea, toate acestea sunt explicații speculative pentru ceea ce este un comportament foarte complex ale cărui cauze sunt foarte greu de constatat.

Adauga un comentariu