Local

Avertizare meteo de Cod Portocaliu de vreme rea, la Iași și Botoșani! Este pericol de inundații

Publicat: 15 iun. 2021

Administrația Națională „Apele Române” – Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, 15 iunie 2021, o avertizare meteo de Cod Portocaliu de vreme rea, la Iași și Botoșani. O serie de fenomene se vor produce în perioada 15.06.2021 ora 18:25-16.06.2021 ora 09:00.

Fenomenele vizează scurgeri importante pe versanţi, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație. Bazinele afectate vor fi râurile din bazinele hidrografice: Prut-afluenții aferenți sectorului aval S.H. Oroftiana-amonte confluență cu râul Jjia, Jijia -bazin amonte S.H. Dângeni și afluenţii aferenți sectorului aval S.H. Dângeni – amonte confluență cu râul Miletin.

Ca urmare a precipitaților înregistrate, celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundații locale și creşteri rapide de debite și niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație pe râurile din bazinele hidrografice: Prut- afluenții aferenți sectorului aval S.H. Oroftiana amonte contiuența cu raul Jijja, Jijia- bazin amonte S.H. Dângeni şi afluenții aferenți sectorului aval S.H. Dângeni – amonte confluență cu râul Miletin, Judeţele Botoşani şi laşi.

Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase, având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică, precum şi incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră.

Adauga un comentariu