Astăzi este sărbătorită Ziua Aviației Române şi a Forţelor Aeriene. Cerul Capitalei va fi brăzdat de avioane şi elicoptere de luptă.
Evenimentul va avea loc la monumentul eroilor din Piaţa Aviaţiei. Acolo se va desfăşura o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane în memoria eroilor aviației.
Pe timpul ceremoniei vor evolua aeronave militare aparţinând Forţelor Aeriene Române: F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-330 şi IAR-99, dar şi elicoptere tip EC-135 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, elicoptere tip IAR 330 ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă Boeing 737 aparţinând Tarom, aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, precum şi aeronave Extra 300 aparţinând Aeroclubului României.
Tot joi, cu prilejul împlinirii a 110 ani de la înfiinţarea primei structuri de Aeronautică Militară, la Ateneul Român va avea loc, începând cu ora 19:00, un concert aniversar susţinut de Orchestra Simfonică Bucureşti.
Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, pe data de 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloţilor.
Sărbătoarea Aviației Române. Avioanele şi elicopterele de luptă vor survola astăzi cerul, în Bucureşti
Aviaţa Română a luat naştere în anul 1910, iar primul avion militar a fost proiectat de Aurel Vlaicu.
„Sărbătorim, prin tradiție, Ziua Aviației Române şi a Forţelor Aeriene, odată cu praznicul Sfântului și Slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al aviatorilor români. În 2023, cinstim Forțele Aeriene Române și pe toți cei care au activat sau își desfășoară activitatea în această categorie de forțe a Armatei României, și la împlinirea a 110 ani de la înființarea Aeronauticii Militare în România.
Țara noastră a fost printre primele din lume care au înțeles potențialul aviației, iar printre pionierii aeronauticii mondiale s-au numărat și români precum Traian Vuia, Aurel Vlaicu sau Henri Coandă, care au avut contribuții importante la scrierea primelor pagini ale fascinantei istorii a zborului umanității.
Aducem, astăzi, un omagiu tuturor eroilor aviatori români căzuți la datorie de-a lungul timpului, în misiuni de luptă sau de antrenament. Curajul și sacrificiul lor nu vor fi nicicând uitate! Datorăm recunoștință și profund respect tuturor generațiilor de militari care, în ultimii 110 ani și-au servit țara ca aviatori și personal aeronautic, dar și ca apărători antiaerieni și radiolocatoriști, luptând pentru a păstra sigur cerul României”, a declarat Ministrul Apărării Naționale într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Aviației Române.