National

Avocatul Poporului, Renate Weber, despre certificatul verde: Unele persoane nu-şi pot exercitat drepturile şi libertăţile pe care în mod firesc le au

Publicat: 20 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Avocatul Poporului Renate Weber despre certificatul verde Unele persoane nu-şi pot exercitat drepturile şi libertăţile pe care în mod firesc le au
Avocatul Poporului, Renate Weber

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat luni la Antena 3 că există motive ca românii cărora li se restrâng drepturi și libertăți fundamentale pentru că nu au certificat verde să atace în instanța decizia Guvernului:

„Mă aşteptam ca în România să se discute despre posibilitatea implementării unui certificat verde, pentru că s-a implementat deja în mai multe state europene. Dar nu m-am aşteptat deloc să văd că asta se face printr-o Hotărâre de Guvern. Eram convinsă că după deciziile multiple ale CCR de anul trecut s-a înţeles foarte clar că restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi trebuie făcută numai prin lege.

Când vorbim de acest certificat discutăm de faptul că unele persoane nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau nu au testul, nu-şi pot exercitat drepturile şi libertăţile pe care în mod firesc le au. Deci discutăm de o restrângere. Guvernul a avut la dispoziţie toată vara să facă un proiect de lege să fie trimis în Parlament şi dezbătut. O lege trece şi prin controlul de constituţionalitate. În Franţa s-a trecut prin filtrul Consiliului Constituţional după ce s-a trecut prin Parlament.

Aşa mă aşteptam să se întâmple şi în România, dar nu a fost cazul. Avocatul Poporului nu poate face nimic. Doar persoanele care vor fi vătămate în drepturile lor, după ce apare incidenta de 3 la mie, dacă le este interzis accesul undeva, doar ei vor putea ataca în contencios administrativ Hotărârea de Guvern. Printr-un act administrativ nu ai voie să restrângi drepturi şi libertăţi”

Certificatul verde este obligatoriu în restaurante, la nunți și la activități în spații închise începând de luni. Decizia a fost luată de Guvern. Măsura se va aplica doar în localitățile în care rata de infectare este cuprinsă între 3 și 6 persoane la mia de locuitori.

În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, noile norme prevăd că activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane: vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul copiilor sub 6 ani.

Adauga un comentariu