Actualitate

Bacalaureat 2020, sesiunea de toamnă. Ce reguli trebuie să respecte elevii

Publicat: 21 aug. 2020
ALT=
Au fost publicate rezultatele examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă

Sesiunea de toamnă a examenului naţional de Bacalaureat 2020 începe luni, 24 august,  și se va încheia odată cu anunțarea rezultatelor finale, pe 5 septembrie, potrivit calendarului anunțat anterior de Ministerul Educaţiei.

Candidații care nu au luat notă de trecere la sesiunile anterioare ale examenului s-au înscris pentru susținerea acestei etape în perioada 13-24 iulie.

Peste 42.700 de candidaţi s-au înscris la Bacalaureat 2020, sesiunea de toamnă. Din totalul celor înscrişi, peste 24.900 de candidaţi provin din promoţia 2019-2020, iar aproximativ 17.800 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare. Luni, 24 august, examenul începe cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

Bacalaureat 2020, sesiunea de toamnă: Ce reguli trebuie să respecte elevii la examen

Probele scrise încep la ora 9,00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8,30. La Bacalaureatl de toamnă, elevii trebuie să respecte toate măsurile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor prevăzute în ordinul comun MEC – MS nr. 4.267/841/2020.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

„Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră. La probele scrise, mijloacele/instrumentele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Pentru elevii care solicită şi primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naţionale în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfăşurare a examenului. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc”, susțin reprezentanții MEC.

De asemenea, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu cineva din afara sălii de examen, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei prinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puţin 6 (şase).

Calendar sesiunea de toamnă BAC 2020

Probele scrise sunt programate în săptămâna 24 – 27 august, după cum urmează:

– 24 august: Limba şi literatura română – E.a)

– 25 august: proba obligatorie a profilului – E.c)

– 26 august: proba la alegere a profilului şi specializării – E.d)

– 27 august: Limba şi literatura maternă – proba E.b)

– 2 septembrie: afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)

– 2 – 4 septembrie: rezolvarea contestațiilor

– 5 septembrie: afișarea rezultatelor finale.

Contestații la Bacalaureat 2020, sesiunea de toamnă

Afişarea primelor rezultate înregistrate la probele scrise va avea loc în data de 2 septembrie (până la ora 12,00) şi va fi urmată de etapa depunerii contestaţiilor, în aceeaşi zi, în intervalul orar 14,00 – 20,00.

MEC precizează că la fel ca în prima sesiune, rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecţia datelor). Contestaţiile pot fi depuse atât în format fizic, cât şi electronic. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor (3-4 septembrie), vor fi comunicate sâmbătă, 5 septembrie.

Adauga un comentariu