International

Balonul de spionaj din China! Marina SUA, primele imagini cu operațiunea de recuperare – FOTO

Publicat: 07 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Balonul de spionaj din China Marina SUA primele imagini cu operațiunea de recuperare - FOTO
Marina SUA, primele imagini cu operațiunea de recuperare

Marina SUA a publicat fotografii cu un balon de supraveghere chinez. Comandamentul Forțelor Flotei SUA a postat mai multe fotografii pe pagina sa de Facebook care arată resturi mari ale balonului transportat într-o barcă.

Dispozitivul va fi acum examinat pentru a vedea dacă a fost într-adevăr un echipament de spionaj. China a insistat în mod repetat că „balonul este pentru uz civil și a intrat în SUA din cauza forței majore și a fost doar un accident”.

Descoperirea balonului a declanșat o criză diplomatică

Descoperirea balonului a declanșat o criză diplomatică, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, anulând imediat o călătorie de weekend în China – prima întâlnire la nivel înalt între SUA și China în ultimii ani – din cauza „actului iresponsabil”.

Balonul a fost preluat în largul coastei Myrtle Beach, Carolina de Sud, la o zi după ce a fost doborât de un avion de luptă.

Marina a spus că resturile erau răspândite pe șapte mile (11 km) de Oceanul Atlantic și două nave – inclusiv una cu o macara grea pentru recuperare – au fost trimise în zonă. Cu toate acestea, fotografiile dezvăluie că grămezile de material pentru baloane au putut fi trase la bord cu mâna.

Armata americană a desfășurat și vehicule subacvatice fără pilot, ca parte a efortului de căutare. Experții spun că epava balonului ar putea oferi SUA informații valoroase despre tehnologia și tehnicile de supraveghere aeriană chineză, permițându-le să înțeleagă mai bine de ce era capabil balonul și cum transmitea informații.

Eforturile de recuperare a echipamentului balonului au fost însă complicate de necesitatea de a se asigura că personalul american este protejat de materiale potențial periculoase, cum ar fi explozivi sau componentele bateriei.

Oficialii americani ai Apărării au anunțat pentru prima dată că urmăresc obiectul ciudat și au așteptat până când acesta a fost în siguranță deasupra apei înainte de a-l doborî.

Pentagonul a declarat că un al doilea balon de spionaj chinez a fost observat

Filmări de la rețelele de televiziune din SUA au arătat balonul căzând în mare după o mică explozie.

Vineri, Pentagonul a declarat că un al doilea balon de spionaj chinez a fost observat – de data aceasta deasupra Americii Latine, cu observații raportate peste Costa Rica și Venezuela.

Forțele aeriene ale Columbiei spun că un obiect identificat – despre care se crede că este un balon – a fost detectat pe 3 februarie în spațiul aerian al țării.

Acesta spune că a urmărit obiectul până când a părăsit spațiul aerian, adăugând că nu a reprezentat o amenințare la adresa securității naționale.

Adauga un comentariu