International

Bandele din Brazilia impun restricţii pentru prevenirea răspândirii coronavirusului

Publicat: 01 apr. 2020

Traficanții de droguri din favelele din Rio ordonă locuitorilor să rămână acasă.

Traficanții de droguri dintr-una dintre favelele cele mai cunoscute din Rio de Janeiro au impus o stare de asediu din cauza coronavirusului ce a lovit cei mai săraci cetățeni din Brazilia.

În ultimele zile, pe măsură ce numărul brazilienilor infectaţi cu coronavirus a crescut la 46, membrii bandei au circulat în favela Cidade de Deus (orașul lui Dumnezeu) din vestul orașului Rio, ordonând locuitorilor să rămână în izolare la domiciliu după ora 20:00.

Weekend-ul trecut, comunitatea cu venituri reduse – făcută celebră prin blockbusterul cu același nume al lui Fernando Meirelles din 2002 – a devenit prima zonă de acest fel care a înregistrat un caz de coronavirus.

Și într-o aparentă încercare de a preveni infectări suplimentare, liderii bandelor „The Red Command” care controlează favela au ordonat rezidenților să rămână acasă.

Un videoclip înregistrat aparent în Orașul lui Dumnezeu a circulat pe rețelele de socializare săptămâna aceasta în care se afișează un difuzor care emite alerta: „Oricine va fi găsit pe afară mergând pe jos va fi pedepsit.”

„Traficanții fac asta deoarece guvernul este absent. Autoritățile nu au ochi pentru noi”, a spus un rezident pentru Gardian.

Un raport din ziarul Rio Extra a spus că membrii bandei se deplasau prin City of God spunând celor 40.000 de rezidenți ai săi: „Impunem o stare de asediu şi această izolare la domiciliu pentru că nimeni nu ia coronavirusul în serios. Cel mai bine este să stai acasă și să te relaxezi. Mesajul a fost transmis.”

Gangsterii din City of God nu sunt singurii haiduci care atacă coronavirusul în favelele dens populate de la Rio, care găzduiesc aproximativ două din cei şapte milioane de locuitori ai orașului.

În Morro dos Prazeres, membrii bandei au transmis locuitorilor să circule doar în grupuri de două persoane, în timp ce în Rocinha, unul dintre cele mai mari favele din America Latină, traficanții au decretat o stare de urgenţă.

„Gangsterii au spus că după ora 20.30, toată lumea trebuie să stea în casa și dacă nu vor fi repercursiuni”, a spus un vânător de stradă care locuiește acolo. „Am rămas acasă – plin de teamă și dezinfectant de mâini”, a glumit bărbatul.

În Santa Marta, o favelă care stă în umbra statuii lui Hristos Mântuitorul lui Rio, traficanții au împărţit săpun și au așezat semne lângă o fântână publică de apă de la intrarea comunității care spun:

„Vă rugăm să vă spălați pe mâini înainte de a intra în favela. “

„Cred că au scris asta pentru dependenții care vin aici să cumpere droguri, așa ca să nu aducă virusul”, a spus un localnic. „Dar nu va funcționa. Oamenii care locuiesc chiar în vârful favelei de pe deal uneori stau chiar şi două săptămâni fără apă curentă. Dacă oamenii nici măcar nu sunt capabili să se hrănească singuri, cum pot să rămână curați? ”

Între timp, în unele secțiuni ale Complexo da Maré, o favelă extinsă în apropierea aeroportului internațional din Rio, traficanții au spus reprezentanţilor magazinelor și bisericilor să își reducă orele de funcționare.

„Doar brutăria rămâne deschisă până mai târziu – până la 23:00”, a spus o mamă care locuiește în Parque União, una dintre cele 16 comunități care formează Complexo. „Nimeni nu vrea să iasă afară – în primul rând de teama coronavirusului și acum din cauza acestui ordin.”

În altă comunitate din Complexo, Nova Holanda, acum au loc sesiuni de rugăciune evanghelică în afara bisericii.

„Cântăm cântecele noastre de laudă adusă lui Dumnezeu de la ferestrele caselor noastre, la vremuri grele prevestite”, a spus un locuitor.

Alte favele în care s-au impus reguli stricte de asediu includ Pavão-Pavãozinho în Copacabana, Cantagalo în Ipanema și Vidigal.

Edmund Ruge, redactor de la Rio pentru site-urile de știri RioOnWatch, care acoperă favela, a declarat că impunerea stării de urgenţă în unele zone se vorbeşte despre neglijarea de multă vreme a statului brazilian în ceea ce privește aceste zone, care adesea nu au chiar igienă de bază.

„Igiena nu este în majoritatea favelelor și nu este coordonată. Este vorba despre lucruri sporadice din jurul orașului. Este excepția de la regulă – regula este că societatea civilă se ocupa cu adevărat acum, deoarece știu că statul nu o va face pentru ei.

„Activiştii din favela s-au implicat foarte eficient” pentru a răspunde crizei coronavirusului iminent cu campanii de donare şi conştientizare în întreaga Brazilia, a spus Ruge, arătând proiecte precum # COVID19NasFavelas.

„A fost foarte impresionant. Întrebarea este dacă va fi sau nu suficient. ”

Astfel, putem conchide că situaţia din Rio de Janeiro seamănă puţin cu ce se întâmpla şi în România, în sensul că şi la noi lipseşte Guvernul cu desăvârşire.
Adauga un comentariu