International

Bătăi pe stradă în Serbia! La un pas de război civil – VIDEO

Publicat: 08 iul. 2020
Bătaie în stradă Serbia
Bătaie în stradă Serbia

Mii de oameni protestează, miercuri seara, la Belgrad, și încearcă să intre în Parlament, după ce Aleksander Vucic a anunţat reintroducere carantinei în Belgrad. Protestatarii cer demisia preşedintelui.

Zecii de mii de sârbi se luptă, pe străzi, cu forțele de ordine, care au reacționat cu gaze lacrimogene. Bătăi între protestatari și polițiști sunt și în alte orașe, printre care și Novi Sad.

Preşedintele Vucic a explicat că nu mai sunt locuri libere în spitale

Conform declaraţiilor făcute de preşedintele Aleksander Vucic, în spitalele din Serbia nu mai sunt locuri libere iar acest lucru a condus la reinsituirea restricţiilor

”Nu mai sunt paturi libere în spitalele noastre, vom deschide noi spitale”, a spus preşedintele Vucic într-un mesaj către naţiune. Preşedintele a lansat acuze dure la adresa unor organizaţii de extremă dreaptă care sunt acuzaţii că au lansat protestele pentru s submina poziţia Serbiei.

Ciocnirile de miercuri seară între protestatari şi forţele de ordine au avut loc la câteva ore după ce preşedintele Aleksandar Vucic a anunţat noi interdicţii de circulaţie în weekend, în urma creşterii zilnice a numărului de cazuri de COVID-19. În urma violenţelor au fost răniţi 43 de poliţişti şi 17 protestatari, alţi 23 de protestatari fiind arestaţi. Miercuri, Vucic a anunţat că a recomandat guvernului şi autorităţilor sanitare să nu instituie totuşi aceste interdicţii. Dar guvernul va prezenta joi un nou set de măsuri sanitare.

Creştere a infectărilor zilnice, provocată de lipsa de disciplină sanitară

Partidele sârbe de opoziţie şi activiştii au anunţat noi proteste la Belgrad pentru miercuri seară. Criticii lui Vucic afirmă că recenta accelerare a epidemiei este rezultatul deciziei acestuia ca, pentru a-şi creşte popularitatea înaintea alegerilor din 21 iunie, să fie permise meciurile de fotbal cu public, activităţile religioase, petrecerile şi adunările cu multă lume. Dar, potrivit guvernului, recenta creştere a infectărilor zilnice este provocată de lipsa de disciplină sanitară în rândul populaţiei, transmite Agerpres.

Ţară cu aproape şapte milioane de locuitori, Serbia a înregistrat miercuri 357 de noi cazuri de COVID-19, al căror total ajunge la 17.076, dintre care 341 de decese. Autorităţile sanitare afirmă că spitalele sunt săturate şi personalul medical este epuizat.


Adauga un comentariu