Bătaie de joc pe bani publici. În Iași, sute de mii de euro au fost aruncați la toaletă. Municipalitatea ieșeană a cumpărat, în urmă cu 5 ani, mai multe toalete inteligente. Acestea au fost amplasate în zonele intens circulate din oraș, însă nici în prezent nu funcționează
Primăria Municipiului Iași a plătit aproximativ 180 de mii de euro pentru cele 6 toalete inteligente. Mai exact, un singur modul a costat circa 30.000 de euro. Acestea au fost achiziționate acum 5 ani, dar continuă și astăzi să fie o piatră de moară pentru autoritățile locale. Locațiile în care au fost amplasate sunt în zona parcului din Podu Roș, parcului Nicolina, Parcului Expoziției din Copou, parcului din Alexandru cel Bun, esplanadei Oancea din Tătărași și pe Calea Chișinăului, în zona industrială, la capătul liniei de tramvai.
Bătaie de joc pe bani publici. Sute de mii de euro, aruncați pe toalete care nu funcționează
Bătaie de joc pe bani publici, după ce sute de mii de euro au fost aruncați de către municipalitatea ieșeană pe niște wc-uri nefuncționale. Ieri, 7 februarie 2023, niciuna dintre toaletele inteligente amplasate în Iași nu funcționa. În teorie, acestea ar trebui să poată fi folosite prin simpla introducere a două monede de 50 de bani.
Însă oricine încerca să pătrundă în ele nu avea nicio șansă de reușită. Fiecare toaletă este prevăzută cu un sistem electronic automat pentru deschiderea ușilor, dar și cu un sistem automat pentru spălare și dezinfectare. Contactat de reporterii BZI, Radu Grigoraș, directorul Direcției Exploatare Patrimoniu din cadrul Primăriei Iași, a susținut faptul că toaletele inteligente funcționează în continuare, uneori fiind și avarii, dar acestea apar de cele mai multe ori din cauza forțării ușilor de intrare.
„Da, sigur sunt funcționale! Toaletele inteligente sunt amplasate în zona Podu Roș, parc Nicolina, Parcul Expoziției din Copou, parcul din Alexandru cel Bun, esplanada Oancea din Tătărași și ultima, cea de pe Calea Chișinăului, în capătul stației de tramvai. Aceasta din urmă a fost achiziționată printr-un proiect european, în stație nu exista nicio toaletă și a fost amplasată acolo din acest motiv.
Acum 5 ani, toaletele au costat în jur de 28 de mii de euro. Apar și multe avarii, întrucât cetățenii forțează ușile uneori. Toalete inteligente încep să funcționeze când sunt introduse fisele, atunci se deschid ușile automat, persoana intră, iar, la ieșire, fiecare toaletă se auto-curăță. Mai exact, după folosire, se închid ușile și începe programul de curățare.
Se spală pe jos, se igienizează cu detergent, au o riglă care șterge pe jos, totul automat. Costul este de 1 leu”, a precizat Radu Grigoraș, directorul Direcției Exploatare Patrimoniu din cadrul Primăriei Municipiului Iași.
Reporterii BZI au făcut o vizită în toate cele 6 zone în care sunt amplasate toaletele de aproximativ 180 de mii de euro. În cea mai mare parte, în exterior arată de parcă ar fi fost vandalizate. La introducerea fiselor, acestea nu sunt preluate, butoanele fiind nefuncționale.
La toaleta din Parcul Copou este specificat, pe ecranul inteligent, faptul că aceasta este defectă. Radu Grigoraș, directorul Direcției Exploatare Patrimoniu, a fost apelat din nou de către reporterii BZI, iar aceștia i-au transmis faptul că niciuna dintre cele 6 toalete inteligente nu funcționează.
„Am vorbit cu administratorul. Din ce s-a raportat, defectă este doar cea din Copou. Da, nu știu, am trimis acum administratorul să meargă acolo să verifice. Eu știu că toate merg, se scot bani din ele, de aceea vă spun”, a transmis Radu Grigoraș.
Amintim faptul că, pe lângă costul acestor toalete de lux, municipalitatea a mai cheltuit acum 5 ani și aproape 7.000 de euro pentru racordarea acestora la rețeaua de energie electrică. Fiecare toaletă având integrat un sistem electronic automat pentru deschiderea și închiderea ușii, în caz de urgență, sistem de siguranță SOS, cu buton care se acționează la deschiderea ușii, chiar și în absența energiei electrice, sistem automat pentru spălare și dezinfectare după fiecare utilizare a podelei de aluminiu, podea cu profil special de drenare, sistem de aerisire și odorizare după fiecare utilizare.
Firma din București a încasat sute de mii de euro pentru primele 5 toalete inteligente
Contractul de furnizare pentru primele 5 toalete a fost semnat cu firma Comex Rom SRL, din București, pentru suma de 644.065 de lei (140.000 de euro), sumă fără TVA. După achiziția acestora, toaletele inteligente, dotate cu senzori de mișcare sau spălare automată, au zăcut închise cu lunile. Aceste toalete nu au fost puse în funcțiune atât din cauza lipsei racordului electric, cât și pentru că nu era stabilit vreun cost pentru fiecare utilizare.
Firma Comex Rom SRL, din București, a fost înființată la data de 10 decembrie 1992. Firma avea ca obiect principal de activitate colectarea deșeurilor nepericuloase. În anul 2020, firma respectivă a raportat o cifră de afaceri de 13 milioane de lei, cu un profit de 3,8 milioane de lei și 34 de angajați. Firma Comex Rom a avut contracte și cu Primăria Capitalei. Compania Comex Rom SRL are sediul într-un apartament de pe strada Buzești, din București, iar acționari sunt Andrei Popovici și Viorica Popovici.
Bătaie de joc pe bani publici, după ce sute de mii de euro au fost aruncate de către municipalitatea ieșeană. Modulele care au costat cât o garsonieră și ar fi trebuit să funcționeze ca niște toalete inteligente sunt defecte în cea mai mare parte a timpului.
de 7 ani vita de primar chirica nu face nic
Bataie de joc pe banii iesenilor. Rusine.
nu au fost aruncați la toaletă, ci i-au papat clientela de casa.
apropo, se mai aude ceva de subpasajul Frumoasa? acolo iar, clientela de casa. un subpasaj care trebuia sa fie gata in 6 luni de zile nu s-a lucrat nimic la el.
In Alexandru cel bun exista o astfel de toaleta nefuncțională, dar noroc de Salubris ca au pus 2 toalete mobile pe care mârlanii se pisa, sau mai cad peste mașini…
Nu e bătaie de joc ci este ciordeală din bani publici a populimi ––bam bam bam
Sa ciordit banii pulimii !, cautatii prin vilele si conturile si familiile celor implicati in jmen !
Votați Chirica și PNL ca în viitor va va fura și inima din voi
Orașul Iași este recunoscut că un orașul al corupției , hoției și a intereselor celor aleși. Dece va mai mirați atât ? Voi cei din Iași nu vedeți ce piețe aveți ? Piețe ” AGROALIMENTARE” Din secolul al Xll lea. Pline de gunoaie, șobolani, gândaci , cămătari , traficanți de țigări, toalete mizerabile in care îți este scârbă sa intri de putoare și de mizerie. Blocuri care mai au puțin și le cade tencuiala și multe altele. Asta este IASUL in ziua de azi dece sa nu recunoaștem. Păcat de tradiție și tot ce a fost frumos cândva. Voi l-ați votat pe CHIRICA PRIMAR, un primar corupt pana în măduva oaselor cu 20 de dosare penale , cu nevasta și amanta, păcat de ORASIUL IASI și de locuitori să-i.
Dar DNA Iasi, ce face ?
A impartit shpaga cu Primarul Penal ?
Vad ca si DIICOT Iasi s-a dat de partea INFRACTORILOR si face dosare intentionat gresite ca sa-i faca scapati pe infractori.
Nici infractorii si nici procurorii corupti nu-si dau seama ca lumea se schimba radical, si toti escrocii din politichie si din institutiile statului care apara infractorii vor ajunge dupa gratii.
Aveti putintica rabdare, stimabililor, si veti ajunge cu totii acolo unde va este locul.
Voi va dati seama cat trebuie sa fie manualul de istructiuni la o buda de 28000 euro? Chiar sa fiu presat, eu as ezita sa intru intr-o buda din asta. N-as sti pe ce butoane sa apas. Sau poate o fi de ultima generatie, cu mediu programabil?
Penalul asta de Grigoras ar fi trebuit sa plece demult. Si el si Nistor parcagiul. Ii tine Chirica stie el de ce.
Mie îmi place să mă cak tot în alea verzi de plastic deci e ok:))))
da, conasule, buda e cu meniu programabil. ent, esc, sus, jos, ca de obicei. deci intri in meniul de baza si selectezi treaba principala : mica / mare / amandoua. dupa aia trebe sa selectezi treaba secundara : cu basina / fara basina. greutatea corporala trebe s-o introduci ca sa stie compteru de buda cat gaz poti produce, ca metanu il baga intr-un rezervor. buda e inteligenta, nu da drumu la basina. o comprima si o stocheaza. spre seara se aduna suficient metan cat sa faci un ceai.
Da mai , așa este, am ieșit de atâtea ori la plimbare prin copou , am ieșit și am mai agățat cate o taranca venită de la coada vacii și de multe ori am incercat sa le dau limbi in ceașca in wc urile astea, sunt centrale și accesibile. Ar trebui sa fie curate, funcționale dar tot timpul închise. DE CE OAMENI BUNI? DE CE? SUNT IEFTINE LA ACCES SI LA INDEMANA. Va rog sa le puneți în funcțiune pentru că , pentru unii sunt foarte utile. Și dorința mea este importanta, va rog sa o luați în considerare.
Bascule.. daca scapă Ana la buzile astea le înfundă tzac pac. Aia se cacă cat mâneca cojocului. Spune de cate ori ai chemat vidanja