Prima pagină » Actualitate » Baza de date a Camerei Deputaților, spartă de hackeri. Premierul Marcel Ciolacu a luat o decizie în urma atacului cibernetic
Baza de date a Camerei Deputaților, spartă de hackeri. Premierul Marcel Ciolacu a luat o decizie în urma atacului cibernetic

Baza de date a Camerei Deputaților, spartă de hackeri. Premierul Marcel Ciolacu a luat o decizie în urma atacului cibernetic

31 ian. 2024, 09:55, 1 ,
în Actualitate

În urma atacului cibernetic de la Camera Deputaților, hackerii care au spart baza de date a instituției au obținut informații confidențiale inclusiv despre premierul Marcel Ciolacu.

Ca urmare a acestei situații, Marcel Ciolacu i-a informat pe colegii din Guvern că-și va schimba buletinul, actualul act fiind compomis, ne-au precizat surse participante la discuții.

Cartea de identitate a premierului Marcel Ciolacu, dar și cea a lui Alfred Simonis – președintele Camerei Deputaților – au apărut pe Dark Web.

Totodată, Digi 24 anunță că un telespectator care lucrează în domeniul IT a informat că pe un site de specialitate a văzut un anunț în care un grup de hackeri se laudă că a spart baza de date a Camerei Deputaților și că va prezenta date personale ale deputaților dacă nu primesc o răscumpărare.

Baza de date a Camerei Deputaților, spartă de hackeri

Baza de date a Camerei Deputaților a fost spartă marți de hackeri, după o breșă de securitate. Potrivit unor surse oficiale, hackerii – care ar fi obținut o serie de informații confidențiale – ar fi cerut o răscumpărare de peste 30.000 de euro echivalentul în Bitcoin pentru a șterge datele. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia-Ivan, a spus că hackerii au extras date de aproximativ 250 de Gigabytes – o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor.

„A avut loc, într-adevăr, o breşă de securitate. Ca urmare a acestei situaţii, Departamentul specializat din Camera Deputaţilor redactează o plângere la poliție”, a anunţat oficial Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

Au fost accesate documente personale ale deputaților, mai exact cărțile de identitate ale acestora. Printre parlamentarii cărora le-au fost accesate datele se numără și premierul Marcel Ciolacu și președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis.

Surse oficiale au declarat că datele liderului PSD au ajuns pe dark web sau piața neagră virtuală. Dark Net este o parte a internetului care poate fi accesată doar prin intermediul unor adrese web speciale și care nu este indexată de către motoarele de căutare. Acest lucru face mai dificil accesul pentru utilizatorii obișnuiți, care nu dispun de abilități tehnice avansate.

Conform unor surse oficiale, hackerii – care ar fi obținut o serie de informații confidențiale ale unor deputați – ar fi trimis pe e-mailul Camerei Deputaților o solicitare de răscumpărare. Sursele citate au declarat că hackerii ar fi cerut 0,8 bitcoin, adică peste 30.000 de euro, pentru a șterge datele.

Ministru: Au fost extrase date de aproximativ 250 de Gigabytes

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia-Ivan, a spus că s-a confirmat atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor și că au fost extrase date de aproximativ 250 de Gigabytes – o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor.

„În momentul de faţă instituţiile statului îşi fac treaba şi sunt la sediul Camerei Deputaţilor şi urmează să emită un raport tehnic în baza căruia este evident că preşedintele Camerei Deputaţilor se va îndrepta împotriva răufăcătorilor. Am avut o discuţie cu preşedintele Camerei, Alfred Simonis, în clipa în care avem raportul tehnic urmează să se îndrepte împotriva lor”, a spus Bogdan Ivan, citat de Agerpres.

El a adăugat că „site-ul este în responsabilitatea STS şi în responsabilitatea directă a Camerei Deputaţilor”

„Ce e foarte important să ştie toată lumea este că, în momentul de faţă, avem pe rol mai multe modificări legislative la Legea securităţii cibernetice, pentru a înăspri cât se poate mult această legislaţie pentru a proteja cât mai mult oamenii”.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a precizat că „sistemul e gestionat intern, de echipa IT de la Camera Deputatilor. DNSC e responsabil cu analiza tehnică. Imediat ce o am vă pot spune cu acuratețe cine și de ce e responsabil”.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`