Actualitate

Beatrice Mahler, despre amânarea vaccinării: „România trebuie să se adapteze la numărul de doze primite“

Publicat: 27 ian. 2021
Beatrice Mahler
Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta“ din București

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală, a vorbit despre amânarea cu 10 zile, începând cu 28 ianuarie, a campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Beatrice Mahler susține că nu vede o mare problemă în această amânare și că România trebuie să se adapteze la numărul de doze primite.

„Nu știu în acest moment dacă cei care au fost reprogramați au primit mailurile pentru reprogramare, dar este foarte important să existe acest flux de informare. Eu sunt convinsă că lucrurile au fost calculate astfel ca să fie timp să fie trimise aceste mesaje și persoanele să aibă timp să verifice mail-urile și să vadă când au fost reprogramate“, a declara Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler: „Sunt convinsă că nu vor fi probleme“

Managerul Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală precizează că în urma amânării va fi posibilă prezentarea la centrele de vaccinare doar pentru persoanele vulnerabile, vârstnici și cei cu afecțiuni cronice.

„Sunt convinsă că nu vor fi probleme, lucrurile trebuie rezolvate până persoana programată ajunge în spital sau centrul de vaccinare. Lucrurile sunt puțin nuanțate. În acest moment, prezentarea la centrele de vaccinare va fi posibilă pentru persoanele vulnerabile, vârstnici, cei cu afecțiuni cronice. România trebuie să se adapteze la numărul de doze primite. Dacă ar fi după mine, aș dori să existe centre suficiente și doze suficiente”, a mai spus Beatrice Mahler.

Valeriu Gheorghiță: „Se decalează cu 10 zile cei programaţi care deservesc zone esenţiale“

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marți, 26 ianuarie, că România are în prezent un deficit de 117.000 de doze de vaccin anti-Covid, aşa că, începând cu 28 ianuarie, se decalează cu zece zile toate persoanele programate care deservesc activități esențiale.

„Avem un deficit de doze de 117.000 generat în mare parte pentru că în săptămâna 18 – 24 ianuarie am recepționat cu 51,3% mai puține doze decât trebuiau să fie alocate. Ca atare, soluția noastră pentru continuarea campaniei, fără să afectăm doza de rapel sau vaccinarea persoanelor cu boli cronice, a celor peste 65 de ani sau a celor din centre medico-sociale, a celor din centrele de dializă sau a celor nedeplasabili, este ca începând cu 28 ianuarie să se reprogrameze cu zece zile toate persoanele care deservesc activități esențiale, adică 35.000 de persoane”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

583 de centre de vaccinare în România

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a anunțat că în țară sunt 583 de centre de vaccinare.

„Pentru efectuarea rapelului pentru persoanele din prima etapă sunt 269 de centre care continuă activitatea de vaccinare. Pentru etapa a doua sunt 212 centre de vaccinare cu 367 de fluxuri, ceea ce asigură o capacitate de 20.220 de locuri pentru vaccinare și acestea sunt adresate personalului cu risc de a dezvolta forme severe, persoanele cu boli cronice, persoanele de peste 65 de ani, persoanele care deservesc activități esențiale. La aceste 212 centre se mai adaugă 60 de centre din rețeaua MApN, cărora le revin o mie de doze pe zi în toata țara, respectiv 42 de centre din rețeaua MAI, cărora le revin o mie de doze zilnic”, a mai spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19.

Adauga un comentariu