Actualitate

Beatrice Mahler, despre lipsa locurilor la ATI: „Există un deficit de personal, unii medici au renunțat“

Publicat: 18 apr. 2021
Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală
Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, a declarat că legislaţia este învechită şi nu permite angajarea de personal suficient în secţiile ATI, unde pacienţii au nevoie de îngrijire permanentă.

Managerul Institutului „Marius Nasta” susține că este o suprasolicitare extrem de mare a personalului, considerând că o parte din personalul care a reuşit să fie angajat în ATI pe durata stării de alertă ”a abandonat lupta”, întrucât ”nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav”.

„Lucrurile sunt diferire pentru fiecare spital. Pentru “Marius Nasta”, care este în subordinea Ministerului Sănătăţii, posturile pentru medicii de Terapie Intensiva nu au putut fi scoase la concurs pe perioada nedeterminată. Posibilitatea angajării personalului la ATI în aceste moment este doar pe perioada determinată, adică pe perioada stării de alertă“, a declarat Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler: „Asistenţa pacienţilor în aceste secţii nu poate fi susţinută fără infirmiere şi asistenţilor medicali“

Managerul Institutului „Marius Nasta” este de părere că medicii au fost extrem de solicitați în ultimul an și că asistenţa pacienţilor în secţiile ATI nu poate fi susţinută fără infirmiere şi asistenţilor medicali.

„Există un deficit de personal la ATI, unii dintre ei sunt medicii, această categorie care este extrem de solicitată în ultmul an, dar asistenţa pacienţilor în aceste secţii nu poate fi susţinută fără infirmiere şi asistenţilor medicali, care şi eu au nevoie de training pentru a face faţă unui număr mare de aparate pe care să ştie sa le folosească. Asistentul de terapie intensivă este, pe lângă asistent medical, şi un tehnician foarte bun”, a declarat Beatrice Mahler.

Probleme cu locurile la ATI

Medicul a susținut că legislaţia pe care o avem este foarte veche şi permite angajarea de medici, asistente şi infirmiere în ATI care nu corespunde nevoii de îngrijire a pacientului cu coronavirus.

„La «Marius Nasta» avem în continuare deficit de personal în ATI. Şi pentru posturile care au fost scoase la concurs şi care s-au ocupat, o parte dintre cei care au venit la început în echipă, au abandonat lupta, pentru că nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav, extrem de afectat şi care are nevoie de îngrijire 24 din 24 de ore. Este o suprasolicitare extrem de mare a personalului”, a mai declarat medicul.

Autorităţile se confruntă în ultima perioadă cu lipsa locurilor de terapie intensivă pentru pacienţii cu coronavirus, dar, în repetate rânduri, au afirmat că nu paturile în sine sunt problema, ci lipsa personalului care să deservească evantualele paturi care ar putea fi montate.

Pacienți COVID-19, aduși cu avionul Spartan de la Bucureşti la Iaşi

Patru pacienţi COVID-19 au fost transferaţi sâmbătă seară, cu avionul Spartan, de la Bucureşti la Iaşi, din cauza lipsei locurilor la ATI din Capitală.

Avionul Spartan a aterizat aseară, la Iaşi, cu patru pacienţi COVID-19, aduşi intubaţi de la unităţile de primire urgenţe din Bucureşti.

Pentru preluare, autorităţile ieşene au disponibilizat patru ambulanţe dotate cu ventilator şi medic SMURD. Pacienţii au fost internaţi la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi.

Aceste transferuri vin în contextul în care Capitala nu mai are locuri libere la ATI. O altă pacientă a fost transferată şi vineri, de la Bucureşti la Iaşi, cu un elicopter SMURD.

„Ştim că în unităţile de primiri urgenţe din Bucureşti se află mai mulţi pacienţi. Iaşiul a primit şi a ajutat întotdeauna Capitala pe această problemă.  Vinerea trecută am transferat trei pacienţi, care au venit tot cu o aeronavă a SMURD Bucureşti. Acum, după o săptămână, avem posibilitatea să sprijinim în primul rând pacientul, iar în felul ăsta să degrevăm şi echipa din Bucureşti de un pacient care are nevoie de ventilaţie, care are nevoie de terapie intensivă”, a spus Diana Cimpoeşu, şef UPU-SMURD Iaşi.

 

Comentarii
Adauga un comentariu