Local

Beatrice Rancea, despre conflictul izbucnit la Opera Națională: „Lucrurile au luat o turnură neplăcută”

Publicat: 17 feb. 2020

În urma conflictului izbucnit la Opera Naţională Română Iaşi, primarul Mihai Chirica și-a exprimat public punctul de vedere cu privire la măsura pe care Beatrice Rancea a luat-o în cazul demiterii fostului dirijor al Corului de Copii „Juniorii Operei”. Aceasta i-a adresat o scrisoare prin care clarifica situaţia şi îşi transmite dorinţa de păstrare a unei bune colaborări intre primărie şi Opera Naţională Romana Iaşi.

”Scrisoare deschisă adresată primarului Iașului, Mihai Chirica

Stimate domnule primar,

Mă bucură mult interesul pe care îl arătați față de activitatea Operei Naționale Române Iași, instituție de referință a Capitalei Moldovei. Din nefericire, în lipsa unui dialog direct pe care mi l-aș fi dorit cu dumneavoastră, nu ați fost bine informat în legătură cu subiectul pe care l-ați abordat recent, situația doamnei Raluca Zaharia.

În anul 2011, la inițiativa mea, a fost înființat Corul de Copii „Juniorii Operei”. Ca urmare a deciziei mele, doamna Zaharia a semnat un contract de colaborare ca dirijor cor copii și un contract individual de muncă pe postul de sufleor. În 2016, managerul interimar al ONRI, Cosmin Marcovici, a transformat un post de maestru sunet într-unul de dirijor cor. Postul a fost ocupat de doamna Zaharia, deși aceasta nu întrunea condițiile necesare. Astfel, în cadrul Operei ieșene au apărut în statul de funcții doi dirijori cor. Cu toate acestea, doar Manuel Giugula a coordonat efectiv Corul ONRI. Doamna Zaharia nu a avut nicio activitate în cadrul spectacolelor la Corul ONRI, lucrând cu „Juniorii Operei”.

Opera Națională Română Iași nu a concediat-o în acest an pe doamna Zaharia. I-a oferit continuarea activității în instituție pe perioadă nedeterminată, în funcția de sufleor, pe care o ocupase până în anul 2016. Totodată, i-a propus încheierea unui contract de cesiune drepturi de autor pentru activitatea de dirijor al Corului de Copii „Juniorii Operei”, nefiindu-i astfel afectată situația materială. Doamna Zaharia a refuzat însă singura formă legală prin care putea să continue să lucreze la „Juniorii Operei”. Spre profundul meu regret, lucrurile au luat o turnură neplăcută, copii nevinovați având de suferit din cauza unor informații eronate livrate în spațiul public și, probabil, a unor interese obscure.

Vă asigur, domnule primar, că, indiferent de ceea ce va decide doamna Raluca Zaharia în legătură cu propunerea pe care a primit-o, Corul de Copii va rămâne un reper important al Operei Naționale Române Iași. Vă mai asigur, domnule primar, că artiștii Operei ieșene se vor dedica în continuare total publicului, pentru a oferi spectacole de mare calitate, care să bucure spectatorii și să aducă prestigiu instituției.

Totodată, am speranța că Primăria Municipiului Iași va sprijini și pe viitor activitatea Operei Naționale Române Iași.”, a declarat Manager al Operei Naţionale Române Iaşi, Beatrice Rancea.

Comentarii
  • Doamna Rancea, un post de colaborare pentru funcția de dirijor al corului de copiii, doamna in cauza il putea ocupa, insa nu este calificata pentru ocuparea unui astfel dr post in cadrul operei naționale! Pai, este sau nu este calificată! Se observa ca atunci cand era colaborator, oricum se ocupa altcineva de cor- asta nu este ceva ilega? He he,încurcate sunt ițele atunci când ești putred in actiuni ilegale. Dumneata ar trebui să fii anchetata pentru cheltuită banului public după bunul plac! Dar anchetata la sânge,pentru că faci parte din mafia statului paralel ca si o alta mare „doamna” a culturii ieșene de care se va vorbi in curand

  • Buna ziua ! Dar doamna Zaharia uita de asociatia pe care o conduce impreuna cu sotul sau si care de fapt este legata de activitatea copiilor din cor ? Doamna Zaharia oare nu face alegeri in functie de parinti si bunici potenti financiar si politic ?

  • Buna întrebarea cu cine merge la opera.cine se pricep și cine sunt pasionați.oameni cu o cultura înaltă,intelectuali. Tocmai de aceea ,deși este atipic,ar trebui făcut un sondaj între acești spectatori pentru a afla valoarea d.nei Roncea in fruntea ON
    RI. Cine sa o facă ? Alta întrebare,la care nu ma încumet nici sa schițeze vreun răspuns. Sau poate universitatea de arte? Oricum nu politicienii și nici funcționarii. Controlul la sânge a cheltuielilor bugetare (chiar și a veniturilor) trebuie făcut periodic după lege,de camera de conturi. Și mai sunt și alții care pot controla ,inclusiv auditul ministerului culturii care finanțează ONRI. Pt chestia cu Dna zaharia poate și ITM sa arunce o privire,este de competentă lor. Ocuparea unui post bugetar fără concurs și fără vechime sau studii,este o frauda. Dar poate nu este așa,poate sunt numai orgolii hormonale. Oare la cine sta in gât ca ONRI funcționează ?
    I

  • bai,voi sunteti nebuni,de cand a ajuns duduia zaharia mare personalitate?pai dac nu era pletosu ala de marcovici,finutza lui nu ajungea mare dirijoare,lasati vrajeala.A,ca marele manager are bube pe cap(oameni dati afara fara sa aiba vreo vina ,altul sa sinucis….etc nu mai continuu ca iese cu scandal,stie toata lumea,doar ca sta bine si e acoperita de baietii cu achi albastri.

Adauga un comentariu