Prima pagină » Cancan ultimă oră » Bebelușul a salvat viața mamei sale care avea o tumoare cerebrală
Bebelușul a salvat viața mamei sale care avea o tumoare cerebrală

Bebelușul a salvat viața mamei sale care avea o tumoare cerebrală

14 oct. 2019, 12:45,
în Cancan ultimă oră

Așa cum știm deja, sarcina reprezintă o perioadă cu totul specială din viața noastră, care este totodată și dificilă. Uneori, când ne așteptăm mai puțin, există posibilitatea să descoperim că suferim de o afecțiune foarte gravă. Iar dacă aceasta survine chiar în ultima parte a sarcinii, lucrurile se complică și mai mult. Printr-o asemenea dificultate a trecut și o tânără din SUA care a aflat, în ultima lună de sarcină, că are o tumoare cerebrală. Din articolul de mai jos veți afla însă că ea va trece cu bine peste această încercare, întrucât tumoarea a dispărut fără vreo intervenție din partea medicilor.

Asemenea cazuri sunt foarte rare

Deși asemenea cazuri sunt foarte rare, spun medicii, trebuie să luăm în calcul și posibilitatea că multitudinea de transformări prin care va trece organismul nostru în timpul sarcinii ne poate agrava anumite boli. Odată cu nașterea, acestea ne pot ameliora sau chiar ne putem vindeca, întrucât corpul nostru va reveni la starea de dinainte de sarcină. Să aflăm mai multe despre un caz ce a fost considerat un adevărat miracol în lumea medicală!

Povestea unei tinere din SUA, care în ultima lună de sarcină a fost diagnosticată cu tumoare cerebrală

O femeie de 23 de ani din California a ajuns la spital în cea de-a 37-a săptămână de sarcină, având următoarele simptome: dureri de cap severe pe partea stângă a capului (ce durau de o lună înainte ca ea să ajungă la medic), vedere încețoșată, stare de oboseală accentuată, greață, vărsături. Aceasta mai avusese alte două sarcini, lipsite de complicații, spunându-le medicilor că nu mai avusese astfel de simptome pe durata acelora.
I s-a făcut un RMN cerebral, în urma căruia a fost identificată o formațiune eterogenă, bine delimitată, așezată în partea stângă a capului, în spatele urechii, în apropiere de sinusuri, care se prelungea însă și în zona meningelui. Practic, era vorba despre un meningiom.

Tânără însărcinată, diagnosticată cu cancer

Specialiștii spun că, din punct de vedere tehnic, nu se poate spune că un meningion este o tumoră cerebrală, în condițiile în care nu se formează în țesuturile creierului. Acesta apare în meningele cranio-spinal (membrana ce înconjoară și protejează creierul și măduva spinării). Cauzele apariției acestui tip de tumoare nu sunt cunoscute pe deplin, cel mai probabil fiind o combinație între factorii genetici și aceia ce țin de mediu. În același timp, evoluția ei este lentă, de-a lungul mai multor ani.

De asemenea, medicii consideră că meningiomul nu trebuie separat de tumorile cerebrale, în condițiile în care, la un moment dat, el poate ajunge să afecteze nervii și vasele de sânge din regiunea creierului.
Cei care au preluat cazul tinerei au explicat faptul că nu și-au putut da seama când a apărut tumora, precizând faptul că este posibil ca fluctuațiile hormonale din timpul sarcinii să fi stimulat creșterea dimensiunii ei.
Neurochirurgii au sugerat ca femeia să nu fie supusă niciunui tratament întrucât trebuia să nască, iar soluția propusă la o lună după naștere a fost o intervenție chirurgicală. Aceasta ar fi constat într-o extragere a tumorii prin intervenție la nivel occipital și suboccipital.

La o lună după naștere, ea a fost programată la un alt RMN în vederea efectuării intervenției menționate. Între timp, simptomele neplăcute dispăruseră.

Ceea ce au descoperit atunci medicii a fost însă surprinzător: tumoarea se micșorase considerabil, leziunile din jurul ei dispăruseră, la fel și edemul. După ce au fost martori la acest rezultat, specialiștii au decis că nu mai era nevoie ca tânăra să fie operată.

Cum refaci sănătatea părului după ce ai născut

De ce cred specialiștii că tumoarea cerebrală a tinerei a dispărut după naștere
Deși experților nu le-a fost clar cum tumoarea s-a micșorat atât de mult după naștere (din acest motiv, ei au numit-o „tumoarea Houdini”, după numele celebrului magician), cel mai probabil ei dau vina pe schimbarea nivelurilor de estrogen și de progesteron . Astfel, când fusese detactată la RMN, avea dimensiunea unui strugure, iar după naștere avea dimensiunea unei semințe de floarea-soarelui. Această transformare uimitoare a avut loc în decurs de aproximativ 3 luni.
Medicii au întocmit un raport, în care au scris drept diagnostic „meningiom în remisie în perioada postpartum”. Se impunea însă o reexaminare periodică a pacientei. Luându-se în considerare renunțarea totală la ideea vreunei intervenții chirurgicale sau altui tip de tratament specific, mergându-se pe monitorizarea fluctuațiilor hormonale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`