Președintele american Joe Biden a fost informat despre accidentul aviatic raportat în Rusia, a anunțat Casa Albă.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a spus că „nimeni nu ar trebui să fie surprins” dacă se confirmă informațiile conform cărora fondatorul lui Wagner, Yevgeny Prigozhin, se afla la bordul avionului prăbușit.
„Am văzut rapoartele. Dacă este confirmat, nimeni nu ar trebui să fie surprins. Războiul dezastruos din Ucraina a dus la marșul unei armate private asupra Moscovei, iar acum – s-ar părea – la asta”, a declarat purtătorul de cuvânt al consiliului, Adrienne Watson, într-un comunicat.
Comisia de Investigații Rusă a lansat dosar penal în urma prăbușirii unui avion
Comisia de Investigații Rusă a declarat că a inițiat „un dosar penal” în urma prăbușirii aeronavei Embraer Legacy.
Șeful lui Wagner, Yevgeny Prigozhin, a fost trecut printre pasagerii de la bord.
Cazul se bazează pe articolul 263 din Codul Penal al Federației Ruse, care implică încălcarea regulilor de siguranță a traficului și operarea transportului aerian.
O echipă de anchetă se află în drum spre fața locului, a adăugat acesta.
„Se vor desemna toate expertizele medico-legale necesare, se vor desfășura un set de acțiuni de anchetă pentru stabilirea cauzelor accidentului”.
Autoritatea aviatică rusă a lansat o comisie specială pentru investigarea accidentului aviatic
Autoritatea aeronautică de stat rusă Rosaviation spune că o comisie special creată „a început să investigheze împrejurările și cauzele accidentului cu aeronava Embraer-135, care a avut loc pe 23 august în regiunea Tver”.
Declarația autorității spune că avionul aparține companiei MNT-Aero LLC, care este specializată în transportul de afaceri.
„Conform datelor preliminare, la bordul aeronavei, care a zburat pe ruta Moscova-Sankt Petersburg, se aflau șapte pasageri și trei membri ai echipajului”, a spus autoritatea.
„Comisia Agenției Federale de Transport Aerian începe acțiuni inițiale la locul accidentului și, de asemenea, a început colectarea de materiale faptice privind pregătirea echipajului, starea tehnică a aeronavei, situația meteorologică de pe ruta de zbor, munca serviciilor de dispecerat și a echipamentelor radio la sol”, se mai spune în comunicat.
„În această etapă a investigației, specialiștii vor trebui, de asemenea, să caute mijloace de control obiectiv la bord pentru decodarea și analiza ulterioară a înregistrărilor „cutiei negre”, a spus autoritatea.