Local

Bilă neagră pentru Aeroportul Iași! Pasagerii au depunctat aerogara pentru aspectul învechit. Directorul Romeo Vatră: „Este un adevăr evident”

Publicat: 08 dec. 2021
Pasageri lângă cele trei terminale de la Aeroportul Internațional Iași
Pasagerii au depunctat Aeroportul Iași din cauza aspectului învechit, conform unui studiu efectuat de o companie în ultimele săptămâni

Pasagerii care au tranzitat în ultima perioadă Aeroportul Iași au depunctat regia pentru aspectul învechit al terminalelor. Studiul a cuprins mai multe aerogări din țară, majoritatea fiind apreciate de pasagerii care le-au tranzitat. Romeo Vatră, directorul aerogării, a arătat că proiectul noului Terminal T4 trebuie dus la capăt cât mai repede pentru ca Iașul să redevină un aeroport atractiv pentru pasageri

Veste proastă pentru autoritățile ieșene. Aeroportul Internațional Iași a fost retrogradat de pasagerii care au tranzitat terminalele regiei în ultima perioadă. Din cauza aspectului învechit al terminalelor aerogării, Aeroportul Iași a ajuns să fie depunctat de pasageri. Toate aceste detalii au fost evidențiate într-un studiu prezentat de compania Vola, o agenție de turism online. Compania a efectuat un studiu pe mai mulți pasageri care au tranzitat aerogările din țară în perioada septembrie-octombrie 2021. Nu doar Aeroportul Iași a primit recenzii proaste de la pasageri, în calcul fiind luat și Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Otopeni sau Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava. În schimb, Aeroportul „George Enescu” din Bacău a fost notat pozitiv de către pasagerii care l-au tranzitat.

Studiu făcut de pasageri la Aeroportul Iași

Studiul a fost făcut printr-un sistem de notare a celor mai reprezentative caracteristici pentru un aeroport: curățenie, aspect, semnalizare, amabilitatea personalului, accesibilitate, calitate și prețurile facilităților (magazine, restaurante, parcare).

„Studiul Vola.ro a fost realizat la finalul lunii septembrie și începutul lunii octombrie 2021, pe un eșantion de 238 de respondenți care au călătorit pe aeroporturile din România. Evaluările aeroporturilor în categorii individuale au fost calculate pe baza mediei aritmetice a valorilor furnizate în răspunsuri. Studiul nu are caracterul unui sondaj reprezentativ de piață”, se arată în studiul respectiv.

Aeroportul Iași are aspect învechit

Compania a evidențiat faptul că aerogara ieșeană are un aspect învechit, ceea ce a nemulțumit pasagerii.

„Unul dintre cele mai vechi aeroporturi din România, Aeroportul Internațional Iași, a fost depunctat de pasageri pentru aspectul învechit. Aeroportul Internațional Iași este principalul punct de conexiune între Moldova și celelalte orașe din țară, dar și nenumărate destinații europene”, se arată în studiul făcut de compania respectivă.

Totuși, pasagerii au evidențiat și alte aspecte pozitive la aerogara ieșeană în ultima perioadă.

„Acesta a obținut note bune pentru semnalizarea eficientă (9/10), grație spațiului organizat, care îi ajută pe călători să găsească rapid porțile și ghișeele. Totodată, aeroportul din Iași dispune și de un centru de vaccinare fără programare. De asemenea, acesta oferă un acces facil tuturor pasagerilor, atât cu mașina personală, cât și cu transportul în comun (autobuz, taxi, servicii de ridesharing)”, se mai arată în studiul făcut de Vola.

Recent, Aeroportul Iași a lansat și o procedură privind contractarea serviciilor de curățenie în incinta aerogării.

Proiect nou pentru un terminal la Aeroportul Iași

Ceea ce au evidențiat pasagerii la Aeroportul Iași a fost recunoscut și de conducerea regiei aeroportuare. Romeo Vatră, directorul aerogării, a precizat că situația este evidentă, din moment ce toate cele trei terminale sunt destul de vechi și astfel s-a ajuns la o depunctare a Aeroportului Iași. Terminalul T1 are o vechime de 20 de ani, terminalul T2 are o vechime de 10 ani, iar terminalul T3 are o vechime de 6 ani. Recent, Aeroportul Iași a lansat o procedură privind construcția unui terminal nou T4, de 30 de mii de metri pătrați, proiect realizat cu fonduri europene

„Este un adevăr evident cât timp vorbim de terminalele vechi de atâția ani. Acest lucru arată necesitatea dezvoltării Terminalului T4, care va aduce o altă față la Aeroportul Iași”, a menționat Romeo Vatră, directorul Aeroportului Iași.

Pasagerii au depunctat Aeroportul Iași. Cum arată alte aerogări din Moldova?

Pasagerii care au tranzitat Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava au notat dur câteva aspecte precum: curățenia (7.7/10), amabilitatea personalului (7.3/10) și accesibilitatea (6.6/10). Fiind un aeroport destul de mic, portofoliul acestuia nu include numeroase companii aeriene, astfel că operează un număr restrâns de rute, atât în România, cât și în Europa (Italia, Marea Britanie, Germania). În schimb, Aeroportul Internațional „George Enescu” a primit recenzii mai bune.

„Renovat în urma unor investiții private și cu un terminal nou dat în folosință, Aeroportul Internațional Bacău a primit cele mai mari note de la pasagerii săi. Cele mai mari note au fost acordate pentru semnalizarea eficientă (9.4/10) și curățenie (9.1/10), fiind printre singurele aeroporturi apreciate pentru atenția la curățenie. De asemenea, merită menționat că, în ciuda faptului ca este un aeroport mic, acesta asigură zboruri directe către câteva dintre cele mai căutate destinații: Marea Britanie, Italia și Spania. Pasagerii pot ajunge la el atât cu mașina personală, cât și cu transportul în comun”, se mai arată în studiu.

Adauga un comentariu