International

Bilanțul morților din Fâșia Gaza a depășit 30.000 de persoane

Publicat: 29 feb. 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Bilanțul morților din Fâșia Gaza a depășit 30.000 de persoane
Îngrijorări cu privire la o viitoare ofensivă terestră israeliană la Rafah

Numărul morţilor din Fâşia Gaza de la începutul războiului a depăşit 30.000, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii din exclavă, controlat de Hamas, într-un comunicat preluat de AFP și Agerpres.

Loviturile israeliene de miercuri noapte au ucis încă cel puţin 79 de persoane. Statele Unite şi Qatarul, principalii mediatori în conflictul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas, speră să obţină un armistiţiu care să permită eliberarea unor ostatici din Gaza înainte de 11 martie, când începe postul musulman Ramadan.

Conflictul ce a urmat atacului fără precedent comis de Hamas în data de 7 octombrie a anului trecut împotriva Israelului este de departe cel mai sângeros dintre cele cinci conflicte între Israel şi islamiştii palestinieni după ce aceştia au preluat controlul în Gaza în 2007.

Civilii palestinieni sunt cel mai grav afectaţi de bombardamentele pe întreg teritoriul respectiv, unde au fost devastate cartiere întregi. Din cei 2,4 milioane de locuitori din Fâşia Gaza, 1,7 milioane au fost obligaţi să se refugieze.

Luptele şi jafurile au făcut aproape imposibilă livrarea de ajutoare

Potrivit ONU, 2,2 milioane de persoane – majoritatea populaţiei – sunt ameninţate de foamete pe teritoriul asediat de Israel din 9 octombrie, în special în nordul ţării, unde distrugerile, luptele şi jafurile au făcut aproape imposibilă livrarea de ajutoare.

ONU a denunţat, de asemenea, obstacolele impuse de Israel, care controlează intrarea ajutoarelor din Egipt.

Pentru Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), nevoile umanitare sunt „nelimitate”.

„Foametea este iminentă. Spitalele au devenit câmpuri de luptă. Un milion de copii se confruntă zilnic cu traume”, a subliniat aceasta.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii al Hamas, Ashraf al-Qudra, a declarat că doi copii au murit „din cauza deshidratării şi malnutriţiei” la spitalul Al-Shifa din oraşul Gaza (nord). Numărul copiilor care au murit de foame a crescut la şase în ultimele zile, a precizat el.

Îngrijorări cu privire la o viitoare ofensivă terestră israeliană la Rafah

Comunitatea internaţională este de asemenea îngrijorată de o viitoare ofensivă terestră israeliană la Rafah, unde sunt masaţi, potrivit ONU, aproape 1,5 milioane de palestinieni, majoritatea persoane strămutate, blocate împotriva frontierei închise cu Egiptul.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că doreşte să învingă Hamas în „ultimul său bastion”. El a susţinut că un armistiţiu ar „întârzia” doar o astfel de ofensivă, asigurând totodată că civilii vor fi evacuaţi din zonele de luptă.

Ţinta bombardamentelor israeliene zilnice, Rafah, care număra 270.000 de locuitori înainte de război, este principalul punct de intrare a ajutoarelor în Gaza, care ajung în cantităţi foarte limitate.

Agenţia americană pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) afirmă că discută cu oficialii palestinieni despre deschiderea a „mult mai multor puncte de trecere”.

În faţa acestui război devastator, Qatar, Statele Unite şi Egiptul încearcă să ajungă la un acord pentru o pauză de şase săptămâni în lupte, în timpul căreia un ostatic, inclusiv femei, minori şi bătrâni bolnavi, ar urma să fie schimbaţi în fiecare zi pentru zece palestinieni deţinuţi de Israel, potrivit unei surse Hamas.

Comentarii
Adauga un comentariu