International

Bill Gates avertizează că există riscul unei explozii a sărăciei la nivel global

Publicat: 16 sept. 2020

Pandemia de coronavirus a dus omenirea cu 20 de ani în urmă. Așa estimează fundația fondatorului Microsoft, Bill Gates, care avertizează că există riscul unei explozii a sărăciei la nivel global.

Raportul fundației Bill și Melinda Gates susține că în urma pandemiei de coronavirus, sărăcia extremă a crescut cu 7 la sută, gradul de vaccinare a ajuns la cel mai scăzut nivel din anii ’90 incoace, iar efectele economice ale carantinei vor provoca la rândul lor o creștere a inegalităților sociale.

Bill Gates avertizează că există riscul unei explozii a sărăciei la nivel global

Zeci de milioane de oameni au o situație precară, din cauza insecurității economice și a firmelor care dau faliment. Fondul Monetar Internațional estimează la rândul său că economia mondială va înregistra pierderi de peste 1.000 de miliarde de dolari, până la sfârșitul anului viitor, adică cea mai gravă recesiune de la al Doilea Război Mondial încoace. Ultima dată când s-au aflat atât de multe țări simultan în recesiune a fost acum 150 de ani.

Bill Gates spune când vom trece de pandemia de COVID-19

Bill Gates este foarte implicat în lupta împotriva pandemiei de coronavirus și este convins că la începutul anului viitor va apărea un vaccine. Miliardarul se teme însă că ţările în curs de dzvoltare nu vor putea beneficia foarte rapid de el.

Bill Gates a avertizat la postul francez RTL, cu privire la riscuri colaterale ale pandemiei covid-19 în ţările cele mai sărace, având în vedere o „cădere liberă” a ratei vaccinării împotriva altor maladii, precum rujeola sau diareea.

„Este o tragedie, este cu adevărat regretabil că nu ne-am putut pregăti de această pandemie. Toată lumea se grăbeşte acum să pună în circulaţie vaccinuri, dar am fi putut să fim mai bine pregătiţi”, a declarat Bill Gates.

Bill Gates afirmă că avem multe vaccinuri promițătoare

Fondatorul Microsoft speră ca tratamente împotriva COVID-19 să apară foarte rapid, mai ales un vaccin la începutul anului viitor.

„Vestea bună este că avem mai multe vaccinuri promițătoare, care ar putea primi autorizații de urgență de la FDA sau de la MHRA până la sfârșitul acestui an sau, cu siguranță, la începutul anului viitor. Mă aștept ca două sau trei să o obținăÎn 2021 vom putea depăşi boala cel puţin în ţările bogate”, afirmă el.

Însă miliardarul ar vrea ca vaccinul să fie al tuturor, nu doar al ţărilor bogate.

”Emmanuel Macron a spus că Franţa va da dovadă de generozitate în faţa crizei mondiale. Trebuie ca acest lucru să se întâmple la scara planetei”, îndeamnă el.

Bill Gates a vorbit despre bilanţul în date ale activităţii Fundației sale în domeniul sănătăţii în ţările aflate în curs de dezvoltare.

„De ani de zile, rata mortalităţii infantile şi malnutriţia scad în ţările sărace. Anul acesta, perturbarea economiei, a sistemului sănătăţii şi educaţiei din aceste ţări a provocat pagube cu mult mai rele decât epidemia însăşi. În Africa sunt mai puţini oameni care se vaccinează împotriva pneumoniei, diareei sau rujeolei, iar aceste boli câştigă teren anul acesta”, a precizat Bill Gates.

Potrivit datelor ale, nivelul vaccinării în Africa a scăzut de la 81 la 74% anul acesta, iar ”toate progresele din ultimii 25 de ani au fost şterse”.

 

Adauga un comentariu