Info Turism

Biserica fortificata din Cristian – Sibiu

Publicat: 03 mart. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Biserica fortificata din Cristian - Sibiu
9

Biserica fortificata Sfantul Servatius este o biserica evanghelica din Cristian, judetul Sibiu. Aceasta este compusa din biserica fortificata si incinta de aparare, ambele puse sub ocrotirea Sfantului Servatius.

Biserica Evanghelica din Cristian a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIII-lea, ca o basilica romanica cu trei nave. Intre anii 1480-1495, aceasta bazilica romanica a fost transformata de mesterul Andreas Lapicida intr-o biserica-sala, cu trei nave si trei altare, cel al colateralei nordice fiind transformat ulterior in sacristie. In scopuri de aparare, cele patru arcade ale turnului de vest au fost zidite, turnul fiind supra-inaltat cu inca doua etaje.
In anul 1805 este supra-inaltat inca o data si inzestrat cu patru turnuri mici. La sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul celui de-al XVI-lea, cetatea bisericeasca a fost marita cu un zid dublu de incinta. Dintre cele cinci turnuri cladite s-au pastrat numai patru. Al cincilea, de deasupra vechii intrari in cetate a fost daramat de apele Cibinului. Altarul cu rastignirea, ca tablou principal, dateaza din anul 1719 si este un document reprezentativ al artei baroce din tara.

Localitatea Cristian se afla la o distanta de 10 kilometri de Sibiu, pe Drumul National 1, in directia Sebes. La ajungerea in localitate se iese din drumul national, urmarindu-se indicatorul Orlat – Gura Raului.

Adauga un comentariu