Actualitate

Bistrița intră în carantină! Incidența cazurilor a trecut de 9 la mia de locuitori

Publicat: 18 nov. 2020
Bistrița, vedere de sus
Bistrița, vedere de sus

Orașul Bistrița va intra în carantină de vineri dimineață, 20 noiembrie, de la ora 5.00, a anunțat Prefectura județului Bistrița-Năsăud.

„Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență privind instituirea carantinei zonale pentru Municipiul Bistrița a fost publicat în Monitorul Oficial Nr. 1095/18.11.2020”, a transmis Prefectura Bistrița-Năsăud.

Decizia a fost luată luând în considerare situația epidemiologică generată de coronavirusul SARS-COV-2 în municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, având ca rezultat o incidență a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 de 9,1 la 1.000 de locuitori.

Potrivit ordinului, carantina se instituie pentru o perioadă de 14 zile.

Ce măsuri se vor lua în Bistrița

„Circulația și staționarea în spații publice a persoanelor sunt interzise, cu excepția motivelor bine justificate, preventate în prezentul ordin, pe baza declarației pe propria răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator”, se arată în document.

Printre măsurile luate se numără interzicerea circulației persoanelor în grupuri mai mari de șase persoane care nu aparțin aceleiași familii, se permite oficierea slujbelor de înmormântare cu participarea a maximum 8 persoane în interior, iar în exterior cu participarea a maximum 20 de persoane, se permite oficierea evenimentelor de stare civilă cu cel mult 10 participanți în interior sau 20 în exterior, dar sunt interzise evenimentele private sau activitățile restaurantelor, cafenelelor, inclusiv teraselor, atât în interior cât și în exteriorul clădirilor.

Municipiul Alba-Iulia a intrat deja în carantină

Municipiul Alba-Iulia şi alte patru orașe din județ și o comună ay intrat în carantină totală. Decizia carantinării a fost luată după ce indicele de infectare a depăşit 10 cazuri la mia de locuitori. Începând de la miezul nopţii, autorităţile vor institui filtre la intrările din localităţi, iar oamenii vor ieşi din casă doar cu declaraţie pe propria răspundere.

În Alba-Iulia, rata de incidenţă a sărit de 10 cazuri de COVID la mia de locuitori. Din acest motiv, municipiul intră în carantină în această noapte iar lockdown-ul aduce o serie de restricţii pentru locuitori.

Aşadar, oamenii vor putea ieşi din case doar cu declaraţie pe proprie răspundere. De asemenea, persoanele trecute de 65 de ani vor putea merge la cumpărături doar în intervalul 10 şi 13, iar toate magazinele se vor închide la ora 20:00.

Oamenii critică autorităţile locale pentru modul în care au gestionat pandemia, şi spun că măsura carantinării trebuia luată mai devreme, înainte ca numărul de noi infectări să explodeze.

Restricții de călătorie în transportul public din Iași

Primarul Mihai Chirica a anunțat și faptul că printre noile restricții se numără și limitarea în anumite intervale orare a accesului în mijloacele de transport public a unei categorii sociale. Categoria vizată este cea de vârsta a treia, persoanele de peste 65 ani fiind cele mai vulnerabile.

„Vedem ce putem face pentru anumite categorii sociale tocmai pentru a evita aglomerarea în autobuze și tramvaie. Să asigurăm transportul public pentru ei în anumite ore, asta fără să devină de fiecare dată un motiv de plimbare și în special să asigurăm mijloace pentru cei care se duc și vin la locul de muncă. Sunt multe magazine și piețe în toate cartierele, astfel încât aprovizionarea se poate face foarte ușor pe jos”, a spus primarul Iașului Mihai Chirica.

Adauga un comentariu