Strada Văleni, din Iași, rămâne, în continuare, un pericol uriaș pentru cei care locuiesc în zonă, dar și pentru cei care o tranzitează. De la ultimele intervenții realizate asupra străzii, de către Primăria Iași, situația este neschimbată. Indiferent de cât de des se intervine cu asfalt, alunecările de teren tot afectează circulația. Drumul din Iași a rămas doar peticit.
Oamenii nu mai pot circula în siguranță pe acest drum peticit, din Iași
Locuitorii de pe strada Văleni sunt nemulțumiți în continuare de calitatea străzii și, mai ales, de calitatea reparațiilor care au fost efectuate de echipele Primăriei Municipiului Iași. Ultimele intervenții ce au fost realizate nu au îmbunătățit cu nimic strada, iar lucrările au reprezentat peticirea drumului și nimic mai mult. Ca urmare a condițiilor meteorologice, asfaltul s-a spart din cauza alunecărilor de teren. Versantul se surpă de la o zi la alta, iar intervenția primăriei trebuie să se facă de urgență, pentru a fi evitată o nenorocire.
Oamenii care locuiesc pe strada Văleni cer cu disperare Primăriei Iași, în speță edilului Mihai Chirica, să rezolve o dată pentru totdeauna problema surpărilor de pe strada Văleni.
„Am rugat Primăria Iași să urgenteze începerea reparării străzii Văleni – iar s-a surpat. Există pericolul de accidentare! Trebuie să se facă ceva de urgență! Sunt ani de zile de când facem plângeri, trimitem sesizări și nu este luată nicio măsură!”, a spus Bogdan Duma, un localnic din zonă.
Strada Văleni este și mai nesigură pentru familiile care tranzitează zona și își duc, zilnic, copiii la școală. Reporterii BZI s-au deplasat ieri, 19 mai 2025, pe strada Văleni, unde au stat de vorbă cu oamenii. Aceștia arată că drumul este un dezastru.
„Da, este dezastru cu această stradă. Eu trec de 5-6 ori pe zi pe aici, locuiesc în zonă și îmi duc copiii la școală, și este extrem de periculos. Doar așa fac, vin la o perioadă de timp și peticesc, pun câte puțin cu lopata și atât. Au fost atâtea sesizări făcute la primărie și nimic. Nu se schimbă nimic dacă peticesc, strada este la fel. Mai ales cu ploile astea, nu are cum strada să nu se mai ducă la vale. Trebuie făcut ceva, nu peticit”, a spus D.L., o localnică din zonă.
Amintim că ceea ce a condus la accentuarea degradării acestei străzi au fost și betonierele care, în luna februarie 2025, frecventau zona. Acestea cântăreau peste 30 de tone, iar pe stradă, limita de tonaj este de 3,5. Din cauză că această limită nu a fost respectată, strada a ajuns să se strice și mai mult, iar casele oamenilor continuă să fie puse în pericol.
Soluția Primăriei Iași pentru repararea străzii este mult prea lentă
Strada Văleni este complet distrusă, iar gardurile oamenilor au luat-o la vale. Casele se pot prăbuși, în orice moment, peste ei și viața persoanelor care tranzitează zona este pusă în pericol.
Contactați de reporterii BZI, reprezentanții Primăriei Iași au transmis sec că așteaptă organizarea procedurii de licitație pentru lucrările de consolidare a versantului și repararea străzii Văleni.
„Pentru strada Văleni, expertiza a fost finalizată, iar indicatorii tehnico-economici au fost adoptați prin Hotărâre de Consiliu Local (HCL nr. 84). Pe baza acesteia, pregătim licitația pentru demararea lucrărilor. Este vorba atât de lucrări de consolidare, cât și de refacerea carosabilului și a trotuarelor. Până la semnarea contractului, periodic, se fac intervenții pentru stabilitatea versantului”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.
În contextul în care Primăria Municipiului Iași încă se află în faza de pregătire a procedurii de licitație pentru lucrările de consolidare a versantului și repararea carosabilului de pe strada Văleni, nimeni nu poate ști când vor începe lucrările. În tot acest timp, strada continuă să se degradeze, iar viața localnicilor este pusă în pericol.
Strada Văleni rămâne, în continuare, un exemplu al modului în care Primăria Iași gestionează problemele semnalate de ieșenii din municipiu. În cazul acestui drum peticit, din Iași, nu se discută doar despre nemulțumirile oamenilor, ci și despre punerea în pericol a vieții lor.
Rezolvarea e simpla: sa-i schimbe numele in Deleni, sa se echilibreze alunecarea.
NU FACE NIMIC ACEST PRIMAR -DE ANI DE ZILE PROMITE …
Acum cateva saptamani si Calea Galata a inceput sa se duca la vale, inainte de spalatorie. Treceau betoniere spre Miroslava in fiecare noapte pe acolo.
Betonierele ar trebui sa fie ultima voastră problema. Pe platou s-a construit în neștire fara a consolida versantul. Apropo, știți ce greutate are o casă , vila comparativ cu o betoniera?
Se mai mișca pământul
Da. S-a construit, cu autorizatii date de Primarie.Suntem incadrati in zona rezidentiala la plata taxelor. Drumul trebuie consolidat urgent. Sa nu asteptam sa se intample o nenorocire, cum sunt obisnuite unele institutii la noi.
Sa se desfiinteze bariera de pe stradela Valeni , sa se faca bucatica de drum si sa se circule pe acolo.Este simplu domnilor de la primarie.O zi frumoasa .
1. Buraga, nici tu nu crezi ce afirmi. Ceea ce debitezi n-are nicio valoare, este doar ca sa induca alegatorii in eroare.
2. Primaria mun. Iasi este ingramadita cu putori ordinare, prin urmare nu sunt 2 sau 3 liberi care organizeze o licitatie de executie.
3. Culmea ca ai si deviz lucrari aprobat in C.L., deci pentru nestiutori = sunt bani ca sa-i ingroape acolo.
4. Probabil se cauta sa se faca schema clasica cu cele multe milioane de lei prinse in deviz.
5. Chirica n are nicio vina. Domnia sa are alte lucruri mai importante de rezolvat, decat asa lucru minor.