Pe strada Funcționarilor, nr. 2, în centrul Iașului, urmează să fie construit un bloc de locuințe cu 5 niveluri. Inițiativa a trecut de sesiunea de dezbatere publică, deși în zonă sunt case ce vor fi afectate de investiția societății Print Color SRL
Zona centrală a Iașului este în continuare sufocată de proiecte imobiliare ce vizează construirea blocurilor de locuințe colective. Recent, societatea Print Color SRL a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui bloc de locuințe colective cu regimul de înălțime D+P+3E. Procentul de ocupare a terenului urmează să fie de 50 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 2.5. Suprafața de teren disponibilă este de 829 metri pătrați. Rezultă o suprafață desfășurată a clădirii de 2.072 metri pătrați. Amplasamentul este situat pe strada Funcționarilor, nr. 2, în apropierea zonei Sf. Andrei, la câțiva pași de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
„Amplasarea clădirii de locuințe asigură însorirea acesteia pe o durată de minimum 1 1/2 ore la solstițiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire și din locuințele învecinate. Toate spațiile de locuit vor fi luminate și ventilate natural, prin intermediul ochiurilor mobile. Iluminatul natural în camerele principale și bucătărie trebuie să permită desfășurarea activităților zilnice fără a se recurge la lumina artificială”, se arată în documentația PUZ.
În edițiile trecute ale BZI, a fost prezentat cazul Violetei Găburici, fost consilier local PMP, care vrea să reia un proiect imobiliar anulat în instanță.
Bloc cu 5 niveluri printre casele din centrul Iașului, spre nemulțumirea vecinilor
În cursul zilei de ieri, 20.05.2022, proiectul a fost prezent pe ordinea de zi a unei sesiuni de consultări publice. Vecinii direcți implicați puteau depune obiecțiuni. Însă, la dezbatere nu s-au prezentat persoane interesate de proiect. De cele mai multe ori, municipalitatea anunță dezbaterile doar pe site-ul primăriei, iar notificările prin poștă nu mai ajung la cei direct implicați. Societatea Print Color SRL este controlată de Saleh Bassem, cetățean italian de origine libaneză. Conform ultimelor date financiare din 2020, firma a înregistrat o cifră de afaceri de doar 13.070 lei, cu datorii de 569.649 lei, și un număr de 2 angajați. Contactați telefonic, reprezentanții firmei nu au detaliat proiectul de pe strada Funcționarilor.
„Firma nu mai funcționează”, a declarat sec unul dintre reprezentanții societății.
Revenind la proiect, unul dintre vecinii de pe strada amintită a precizat că sunt proprietari afectați de noua investiție.
„Eu nu sunt afectat direct de blocul ăsta, dar sunt alți vecini care nu sunt de acord, dar le este frică să vorbească. O să le ia lumina”, a spus un vecin sub protecția anonimatului.
În acest moment, pe terenul beneficiarului sunt prezente clădiri propuse pentru demolare. Noua clădire va afecta și traficul rutier din zonă, unde străzile sunt în guste. La un număr de cel puțin de 20 apartamente și tot atâtea mașini, traficul rutier va avea de suferit. În aceeași zonă vor să construiască un bloc și soții Pavel și Elena Pintilii.
Zona este atractivă pentru dezvoltatorii imobiliari
Nu departe de amplasamentul afaceristului italian, pe Strada Semnului nr. 16, aflată la intersecția cu strada Gospodari, a inițiat un PUZ și Alexandru Pascal. Beneficiarul a primit avizul Consiliului Local în 2017 pentru construirea unui bloc de locuințe colective cu regimul de înălțime de P+2+M. Suprafața de teren studiată este de doar 488 de metri pătrați.
Pe teren se afla o casă bătrânească, dar care a fost demolată între timp. La un coeficient de ocupare a terenului de 1.85, suprafața desfășurată a clădirii va ajunge în final la 900 de metri pătrați. Și în acest caz, problema traficului rutier primează. Bloc cu 5 niveluri va fi construit printre casele din centrul Iașului doar după ce va fi avizat de Consiliul Local.
Casa din poza nu a fost a lui Mimi Bosanceanu-Brosteanu?
Filiera dezvoltatori, arhitecti, primarie, inspectoratul in constructii nu da gres daca este alimentata cu bani multi. Studiile de insorire se falsifica foarte des pentru ca nimeni nu le verifica. Se intocmesc cu niste programe de calculator si daca introduci date bune nu cele reale ies rezultate pozitive pentru dezvoltatori.
ciprian boaru, cand a inceput extinderea pallas ului, ai scris ceva ?