Actualitate

BNR: Salarii tăiate cu 20 la sută, program redus la 4 zile

Publicat: 19 nov. 2020
BNR a făcut un anunț de ultimă oră

Valentin Lazea, economistul şef al BNR, afirmă că Guvernul ar trebui să ia în calcul o tăiere a salariilor din sistemul bugetar cu 20 la sută.

Măsura ar fi utilă pentru reducerea deficitului bugetar, a spus acesta.

„Trebuie un deficit de sub 7% anul viitor. Chiar dacă se va realiza acest lucru, rămâne de văzut cum se va putea face reducerea la sub 3% până în 2024, care este an electoral și știm ce se întâmplă în România în anii electorali. O soluție ar fi săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari cu o reducere de o cincime a salariului. Măcar așa s-ar ajunge la un cvasi-echilibru între salariile din sectorul bugetar și cele din mediul privat.”, a declarat Valentin Lazea, în cadrul unei videoconferinţe.

Salariul minim pe economie va creşte de la 1 ianuarie 2021

Salariul minim pe economie va creşte de la 1 ianuarie 2021. Cel puţin aşa susţine ministrul Finaţelor, Florin Cîtu, care a făcut anunţul îmbucurător pentru populaţie. Rămâne de văzut cu cât va permite economia, spune acelaşi oficial.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, economia României a scăzut cu 5 procente în primele 9 luni ale anului.

Veste foarte bună pentru angajaţii din România. Ministrul Finanţelor, Florin Cîtu a anunţa vineri că salariul minim pe economie va creşte începând cu 1 ianuarie 2021. Însă, oficialul nu a dat date concrete, economia ţării având unrol major în creşterea salariului minim.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat vineri că în primele 9 luni, economia României a scăzut cu 5 procente. Guvernul este de părere că nu este un declin mare. Mai mult, Guvernul a discutat zilele acestea o noa împărţire a banilor de la buget. Mai mulţi bani ar putea ajunge la sănătate şi ajutoare sociale.

Economia s-a îmbunătăţi semnificativ din vară, potrivit statisticilor, odată cu eliminarea unor restricţii impuse în perioada carantinei. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în primele nouă luni ale anului 2020, economia ţării este, însă, în scădere.

Ministrul Finaţelor a anunţat că economia României merge în direcţia bună şi nu a adus în discuţie o posibilă crzia economică. Guvernul mizează pe o scădere de 4 procente a economiei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Însă, este aşteptată o creştere şi o revenire a economiei anul viitor.

În acest context, ministrul finanţelor a spus că , de la 1 ianuarie, anul viitor, peste 1 milion de romani plătiţi în acest moment cu salariul minim pe economie, vor avea parte de o creştere. Florin Cîțu nu a spus şi care sunt scenariile de majorare în cazul salariului minim pe economie. Salariul minim pe economie este acum de 1.346 de lei net.

Comentarii
  • Ce-ar fi ca voi cei de la BNR in frunte cu Turnatorul Isarescu sa luati numai 40% din cat luati acum,si asa prea mult.Reduceti si pe la ASF tot la fel.Sunteti niste economisti de rahat.Cum va explicati ca Romania are cele mai mici salarii,pensii,alocatii etc.din UE?In loc sa va ganditi sa le cresteti,voi propuneti sa le taiati.Oare la voi de ce nu se aplica acelasi sistem?Cand v-ati marit voi salariile de ce nu le-ati marit si altora?Nesimtitilor!

  • Ce spune Lazea este o prostie, tipica pentru el. Bugetarilor poti sa le tai 20% din leafa , dar nu le poti face program de lucru de 4 zile. Ce faci cu doctorii, cu profesorii, cu politistii? Chiar si la functionari ar fi o problema. Le-ai micsorat timpul de lucru la 4/5, atunci timpul de eliberat avize, etc, se inmulteste cu 5/4. In loc sa primesti un aviz in 30 de zile, il primesti in 37.

    Altele sunt solutiiile. Prima – statul ar trebui sa si produca, nu numai sa cheltuiasca. A doua – sa imbunatateasca colectarea. Este de unde. Evaziunea pe profit este de 80%.

  • Reducand volumul muncii cu 20% e normal sa reduci si veniturile cu 20%. De parca ar muncii unii functionari prea tare!?!
    Atunci si durata de pensionare trebuie modificata, nu poti socoti 1 an vechime la 4 zile lucrate ptr unii si la 5 zile ptr altii. Sau ai nostrii pot? 🙂 Hai sa începem cu pensile „speciale” si „salariile nesimtite. Apoi cu politicienii – toti! Dupa, mai vedem

Adauga un comentariu