Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei a fost marcată și în acest an la Iași. O nouă situație gravă preocupă medicii ieșeni, și anume nediagnosticarea la timp a tuberculozei, mai ales că numărul persoanelor care s-au prezentat la consultații a scăzut din cauza infecției cu coronavirus
Tuberculoza este o boală infecțioasă și contagioasă, cu transmitere aerogenă și care rămâne o problemă de sănătate la nivel mondial. Pe 24 martie 2021 s-a sărbătorit Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. În Iași, ziua a fost marcată prin acțiuni care să sensibilizeze populația cu privire la riscurile pe care le reprezintă infecția ucigașă. Având în vedere faptul că pandemia COVID-19 a avut un impact major în ultimul an asupra sistemului medical, a fost tras un nou semnal de alarmă referitor la efectele grave pe care infecția cu coronavirus le are asupra tuberculozei. Chiar dacă dispensarele de TBC nu și-au suspendat activitatea, în anul 2020 a scăzut semnificativ numărul persoanelor care au mers la consultații.
Tuberculoza, asociată cu infecția cu coronavirus. Mulți pacienți primesc diagnosticul când boala a ajuns într-un stadiu avansat
Luni la rând s-a vorbit despre impactul negativ pe care îl are pandemia de coronavirus în depistarea și tratarea timpurie a altor afecțiuni grave în rândul populației. Nici tuberculoza, boala care face mii de victime în lume, nu a scăpat de impactul negativ al pandemiei. În mediul rural au fost diagosticați în anul 2020 cu tuberculoză 289 de persoane, iar în mediul urban 113.
„Astăzi este despre tuberculoză, este mai puțin despre COVID-19, despre care noi am auzit în fiecare zi. De aproape un sfert de veac am început aceste celebrări mai curând ale Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei. E un timp îndelungat, un timp în care alături de colegii din Dispensarul TBC și cei din Spitalul Clinic de Pneumoftiziolgie Iași am avut cazuri grele de tuberculoză, am trecut prin momente dificile, cu un număr foarte mare de cazuri. Ne confruntăm cu o sindemie, cu o asociere a epidemiei de tuberculoză cu pandemia de SARS-CoV-2.
Este un lucru foarte grav, și grav este că depistăm cazurile de tuberculoză în acestă etapă de evoluție, a cărei șanse de supraviețuire sunt limitate, dacă va supraviețui capacitatea de muncă a acestei persoane, va fi mult restrânsă, calitatea vieții va fi mult afectată. În activitatea mea răspund mai puțin de cazurile de COVID-19, sigur că între cei pe care îi consultăm, simptomatici respiratori cum le zicem noi, am avut și cazuri de infecție cu SARS-CoV-2. Pandemia de coronavirus este principalul vinovat pentru ceea ce se întâmplă în epidemia de tuberculoză”, a spus dr. Sorete Arbore Adriana, șefa dispensarului TBC din Iași.
Un fenomen interesant a fost observat în dispensarele TBC din Iași
Persoanele care au avut simptome respiratorii ale tuberculozei au stat acasă din frica faptului că se vor infecta la spital cu coronavirus și astfel a scăzut incidența la mia de locuitori în județul Iași. În anul 2019 a fost o rată de infectare de 78,6 la mia de locuitori în timp ce în 2020 a ajuns la 46,83. Mulți ieșeni nu s-au prezentat la dispensarele TBC de frică, gândind că vor fi diagnosticași cu COVID-19, din dezinformare, și chiar de rușine.
„Cei neinițiați ar putea să creadă că incidența de tuberculoză de 46,83 la sută la mia de locuitori care a fost înregistrată în 2020 în județul nostru este un indicator excepțional, ei bine nu este adevărat, e fals optimism pentru că de fapt ne arată că nu depistăm cazurile de tuberculoză, nu le depistăm noi și nu ni se adresează nouă pentru diagnostic atunci când sesizează simptome respiratorii. Deplasările pe care le-am făcut în teren au fost de peste 200, am participat la o desfășurare a unei caravane de screening, de depistare activă a tuberculozei în județul nostru, unde au venit 2.374 de persoane, numai 9 cazuri de tuberculoză au fost depistate, iar la două persoane așteptăm rezultatele.
Interesant a fost efectul de după, ceea ce în pneumoftiziologie este cunoscut sub numele de post-efect. Persoanele din comunele care au fost vizitate de această caravană, care nu au avut curajul, nu au vrut de jenă, din cauza comunităților de cele mai multe ori, s-au dus însă la dispensarele TBC din zonele de care aparțineau, s-au controlat și astfel am depistat 18 cazuri noi de tuberculoză”, a explicat dr. Sorete Arbore Adriana, șefa dispensarului TBC din Iași.
Peste 80 la sută dintre pacienții noi diagnosticați și cei care au recidivat sunt vindecați
Rata de vindecare este de 86 la sută la cazurile noi de tuberculoză și de 84 la sută la recidive. La retratamente situația este mai gravă, dat fiind faptul că o treime dintre persoane au reîntrerupt tratamentul. Ceea ce este semnificativ și destul de grav este că procentul deceselor este destul de mare. Depistarea târzie a tuberculozei, atunci când pacientul nu mai are aer, e sleit de puteri și așteaptă la spital ca medicii să îl salveze, diminuează șansele de supraviețuire. Este imposibil ca, după ce a stat un an acasă cu simptome respiratorii și nu s-a adresat nici măcar medicului de familie, pacientul să mai scape cu viață. Medicii își propun să fie mai activi în mobilizarea persoanelor cu simptome respiratorii.
„În general, accesul bolnavilor cu tuberculoză nu a fost niciodată restricționat. Problema este că pandemia a făcut ca oamenii să interacționeze mai puțin cu sistemul medical din cauza anxietății, ca nu cumva să se infecteze cu noul coronavirus, o parte și-au amânat venirea la spital, mai ales în perioada stării de urgență. Ne așteptăm la o creștere semnificativă a cazurilor de tuberculoză după trecerea pandemiei COVID-19, pentru că tuberculoza, acest ucigaș silențios respirator al omenirii, va face în continuare victime, fiind foarte multe cazuri nediagnosticate și va fi într-adevăr o problemă epidemiologică serioasă în regiunea noastră. Ne aducem aminte faptul că la nivelul anului 2017 o pătrime dintre cazurile de tuberculoză din Uniunea Europeană erau în România”, a declarat șef lucrări dr. Radu Crișan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași.
Județul Iași marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei
Cu ocazia celebrării Zilei Mondiale de Luptă au partipat la o conferință de presă vice-președintele CJ Marius Dangă, directorul DSP dr. Vasile Cepoi, conf. univ. dr. Liviu Oprea, Șef Lucrări dr. Radu Crișan Dabija, dr. Mădălina Staicu, dr. Sorete Arbore Adriana și dr. Andrei Stăcescu. La nivelul județului Iași este sărbătorită această zi și prin alte activități: iluminarea în culoarea roșie a Primăriei Municipiului Iași și a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore. T. Popa” Iași, afișarea bannerului – „Timpul trece! Numai împreună putem învinge tuberculoza!”, difuzarea unui material video de prevenție, având ca temă tuberculoza, transmis în mijloacele de transport în comun din municipiul Iași, în perioada 17-31 martie 2021.
„Tuberculoza este o problemă de sănătate publică la nivel internațional, cu care se confruntă inclusiv România. În această perioadă lucrurile s-au agravat. Au fost multe cazuri în care a existat infecția tuberculoasă cu infecția COVID-19, cu o evoluție evident dificilă a celor bolnavi, încât probabil că va trebui să reconsiderăm modul de abordare a acestei patologii infecțioase, în contextul în care probabilitatea perpetuării infecțiilor virale grave de tipul acestora poate să existe”, a precizat dr. Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică Iași.