„În anii în care am fost subrefect al județului Iași am cunoscut mulți fermieri, mici producatori, oameni de bun-simţ, care ţin la Iași si la ieseni. În discuțiile purtate cu ei îmi vorbesc despre nevoia de schimbare. Pentru că, dincolo de orice, în Iași trebuie să se producă o schimbare de mentalitalitate şi a modului de a face politică.
Este greşit să dăm vina pe politicieni pentru toate relele din societate. Democraţia nu poate exista în afara politicienilor şi a partidelor politice. Întrebarea este cum putem promova noi politicieni, mai ancoraţi în realitate, mai dispuşi să asculte vocea oamenilor, care să pună interesul public înaintea interesului personal?
Sigur, e treaba partidelor să propună candidaţi pentru funcţiile publice eligibile. Dar alegerea o fac votanţii. Şi aici trebuie să intervină judecata cetăţeanului. Nu orice zboară se mănâncă. Nu oricine promite poate şi face. De aceea este important să alegem după criterii care depăşesc ataşamentul strict faţă de un partid sau faţă de un candidat. Trebuie să privim mai departe, să cumpănim şi la calităţile candidatului, nu doar la apartenenţa lui la un partid sau altul. Să comparăm, să vedem ce are în spate nu doar în politică, ci şi în viaţa personală şi profesională. Să dăm credit tinerilor.
Spun asta pentru că nu de puţine ori alegerea s-a făcut emoţional, nu raţional, şi acum vedem că am ajuns într-un grav impas. Nu doar la vârful statului, dar şi în administraţie, şi în instituţiile deconcentrate ale statului. În plus, democraţia înseamnă diversitate. Să alegem după merite, nu după mărimea partidului sau a bugetului de campanie al candidatului.
Mulţi români s-au îndepărtat de politică, şi la oraş, dar de ceva vreme şi la sat, deoarece agenda lor nu se regăseşte în agenda partidelor sau a candidaţilor lor. Pentru a-i aduce din nou la vot este nevoie de un efort de promovare a unor oameni care să fie legaţi de realităţile locului. Lucru foarte important la sat, care este o comunitate cu reguli morale mult mai austere şi mai rigide. Mai ales că acum satul românesc trăieşte o adevărată dramă, din eşecul agriculturii de tip industrial, din plecarea la muncă în străinătate, din lipsa de resurse pentru dezvoltarea infrastructurilor.
E nevoie de resurse pentru ridicarea satului românesc. Greu de găsit acum, în plină criză. Chiar şi banii europeni trebuie să aibă o cotă parte autohtonă. De aceea singura resursă a satului românesc rămâne oamenii lui şi dorinţa lor de a trăi mai bine, în acord cu resursele de care dispun. Şi oamenii care doresc să se dedice semenilor lor merită încrederea şi votul cetăţenilor.
Nu cred că oamenii au obosit de atâta democraţie. Poate că au obosit să vadă încrâncenare în locul concordiei, conflict în locul colaborării, lipsa dialogului. De aceea este important să aibă o miză, pentru a putea veni la vot. Cel care le oferă o miză va câştiga.
Iar o miză importantă este modernizarea satului românesc, crearea de noi locuri de muncă la sat, folosirea raţională a pământului, protejarea lui, creşterea producţiei agricole şi al gradului ei de prelucrare, dar şi oferirea de servicii publice de calitate în educaţie, în sănătate, infrastructuri. Este ruşinos ca în comune mari să nu avem medici, educatori, apă curentă, electricitate, chiar. Este grav ca doar 1% dintre studenţi să provină de la ţară. Este grav să vedem copii care, în loc să fie la şcoală, muncesc pe sume derizorii, din cauza sărăciei.
Doar oamenii pot schimba aceste lucruri. Atât prin munca lor, cât şi prin votul lor!“
Răzvan Bogdan Abalași
Candidat Pro România la Președinte al Consiliului Județean Iasi