Ministrul de Externe Bogdan Aurescu l-a primit astăzi pe Garry Kasparov, președintele Human Rights Foundation, fost campion mondial la șah și activist în domeniul drepturilor omului. Kasparov este unul dintre cei mai cunoscuți critici ai președintelui rus Vladimir Putin.
Bogdan Aurescu, întâlnire cu unul din cei mai cunoscuți critici ai lui Vladimir Putin
Cei doi au discutat despre situația din regiune, în contextul agresiunii militare și invaziei ilegale, neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei și al necesității contracarării efectelor profund negative ale acesteia în plan securitar, economic și umanitar, potrivit unui comunicat al MAE.
Aurescu a reiterat sprijinul ferm pentru promovarea drepturilor omului și a valorilor democratice, inclusiv ca bază pentru asigurarea păcii și securității internaționale. Ministrul a condamnat ferm războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei și a făcut o prezentare a sprijinului umanitar acordat de România statului vecin și cetățenilor ucraineni refugiați în România, accentuând solidaritatea extraordinară de care a dat dovadă întreaga societate românească, respectiv a sprijinului pentru economia Ucrainei, greu încercată de efectele războiului.
La rândul său, Garry Kasparov a prezentat o serie de evaluări privind situația internă din Rusia și posibilele evoluții ale războiului declanșat de Rusia. El a vorbit despre necesitatea întăririi sprijinului acordat Ucrainei de către întreaga comunitate internațională, pentru a rezista în fața agresiunii ruse. A evidențiat, totodată, activitatea depusă în scopul coagulării unei mișcări internaționale anti-război formate din reprezentanți marcanți ai emigrației ruse și a apreciat pozițiile României de sprijin pentru Ucraina și de condamnare a politicilor agresive ale Federației Ruse, potrivit comunicatului.
SUA a transmis mulțumiri României pentru rolul regional în criza din Ucraina
]ntr-o alt[ ordine de idei, amintim că secretarul de stat Antony Blinken a adresat ministrului Bogdan Aurescu mulţumirile deosebite ale Statelor Unite pentru rolul regional asumat de ţara noastră, dar și pentru toate măsurile luate de România pentru gestionarea actualei crize, pentru susţinerea multidimensională oferită Ucrainei şi altor parteneri vulnerabili din regiune, inclusiv Republicii Moldova.
În plus, Blinken a apreciat „angajamentul constant al României, ca partener strategic al SUA şi aliat NATO responsabil şi de încredere, pentru stabilitatea şi securitatea regiunii Mării Negre, dar şi la nivel european şi euroatlantic”.
În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa implementării rapide a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, în special crearea accelerată a Grupului de Luptă în România, ca prim pas în direcţia echilibrării şi consolidării prezenţei NATO pe Flancul Estic, pe termen lung.