National

Bogdan Aurescu: România susține renunțarea la importul de petrol din Rusia

Publicat: 09 mai 2022
Bogdan Aurescu

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, în cadrul unui interviu pentru Digi24, că România susține renunțarea la importul de petrol din Rusia, în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei propus de Comisia Europeană. Este important este ca presiunea asupra Federației Ruse să continue, a explicat el.

„Deocamdată suntem în faza în care al șaselea pachet de sancțiuni este în discuții, în continuare. El se referă doar la petrol în acest moment. Interzicerea importului de gaz din Federația Rusă nu face parte în acest moment din pachetul care se discută. Este o măsură care trebuie pregătită, pentru că există deja un nivel de ambiție creat de Uniunea Europeană pentru a renunța gradual la importurile de gaze din Federația Rusă”, a spus Aurescu la Digi24.

Măsurile privind petrol încă se discută

Ministrul de Externe a transmis că discuțiile privind petrolul sunt încă în desfășurare. România susține această măsură, care presupune și o perioadă de tranziție, a explicat ministrul, sau de grație, în acest proces de renunțare la importurile de petrol. Aurescu a informat că nu deține rezultatul deciziilor de astăzi, de la Bruxelles, însă speră să se ajungă la un consens, în așa fel încât pachetul nou de sancțiuni să poată fi adoptat cât mai curând.

„Ceea ce este important este ca presiunea asupra Federației Ruse să continue. Iar pachetul nu este doar despre petrol, mai sunt și alte măsuri care sunt incluse acolo – scoaterea altor bănci importante ale Rusiei din sistemul SWIFT, interzicerea anumitor canale media ale Federației Ruse care sunt utilizate pentru propaganda rusă de război. Mai sunt și alte măsuri – listări suplimentare de factori de decizie din Federația Rusă, măsuri care au în vedere și Belarusul, care a sprijinit această agresiune, este complice la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a explicat ministrul.

„Este important ca aceste măsuri să fie decise cât mai rapid. Noi susținem o adoptare cât mai rapidă și am acționat în cadrul acestor negocieri foarte constructiv”, a conchis Aurescu.
Adauga un comentariu