Actualitate

Bogdan Grecu, denunțătorul lui Costel Alexe, demis

Publicat: 13 ian. 2021
Costel Alexe poate fi urmărit penal
Demiteri în cazul scandalului luării de mită

Bogdan Grecu, denunțătorul lui Costel Alexe, a fost demis din funcția de director general al Combinatului Siderurgic „Liberty Galați”.

Bogdan Grecu este cel care a declarat la DNA că i-a dat fostului ministru al Mediului 22 de tone de tablă sub formă de mită.

„Surse din interiorul acestei unităţi industriale au spus, pe surse, faptul că directorul general al combinatului siderurgic, Bogdan Grecu, ar fi fost demis pentru că apare în acest dosar al DNA, dosar în care se vorbeşte despre 22 de tone de tablă. Noi, cei de la Antena 3, am aflat tot pe surse faptul că, se pare, în momentul în care a avut nevoie de această tablă, fostul ministru Alexe s-ar fi dus el în persoană la acest combinat şi ar fi negociat chiar el aceste 22 de tone de tablă cu directorul combinatului.

Cert este că directorul combinatului i-a explicat că nu are atât de multă tablă. Acest lucru nu a fost înţeles de domnul Alexe, astfel încât cei de la combinat ar fi fost nevoiţi să cumpere alte tone de tablă astfel încât să acopere întreaga cerinţă. Procurorii spun că tabla pe care a cerut-o ministrul era mult prea mare şi au mers la faţa locului şi au constatat faptul că acea tabla nu ar fi fost folosită doar pe acoperişul ONG-ului respectiv care i-ar aparţine fostei soţii a ministrului, ci şi pe casa ministrului”, a declarat jurnalista Ana Maria Bujor.

DNA a început urmărirea penală pentru Costel Alexe

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a emis un comunicat de presă în care explică acuzaţiile care i se aduc lui Costel Alexe, președintele Consiliului Judeţean Iași şi fost ministru al Mediului. Procurorii a cerut președintelui Klaus Iohannis încuviinţarea urmăririi penale a lui Costel Alexe.

Klaus Iohannis a semnat decretul prin care s-a putut începe urmărirea penală a fostului ministru, iar în cursul zilei de astăzi, Costel Alexe s-a prezentat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA București). La ieșirea din cadrul DNĂ, fostul ministru nu făcut declaraţii.

În urma unui comunicat emis de procurorii DNA, Costel Alexe este acuzat de mai multe fapte ilegale. Printre faptele care i se impus fostului ministru se numărară luare de mită și instigare la delapidare. În dosar mai apare o persoană fizică care, potrivit anchetatorilor ar fi dat mită și ar fi isntigat la delapidare. Numele pesoanei nu este stipulat în comunicatul emis de DNA.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 4/VIII/3 din 4 ianuarie 2021, ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale necesare pentru efectuarea urmăririi penale față de o persoană care, la data faptelor, deținea funcția de ministru, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
– ALEXE COSTEL, la data faptelor exercitând funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare,
– Persoană fizică având funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare.
În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada martie-aprilie 2020, suspectul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.
Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei și reprezintă contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.
Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, suspect în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.
Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019

Comentarii
 • Pai de ce a fost demis???? Alexe is pune cainii pe denuntator??? Alooo DNA, pai cum vine asta, omul face un bine si voi nu il aparati???.
  # Alexe de ce l ai demis prin intermediari????

 • Prin anii 30 ai secolului trecut, prof. N. Iorga s-a dus în campanie electorală în Bucovina. Omul a procedat cum știa el că se face la Regat. A încărcat niște care cu pâine, niște butii cu rachiu, și s-a dus cu ele la sătenii din munți. Oameni buni, luați de-aici. Ce n-a luat în calcul era faptul că sătenii din fața lui s-au născut și au crescut în altă lume, până la 1918. Își dau sătenii căciulile pe ceafă și întreabă: domnuuuu, ci iasti aiasta ? Di vânzari ? Nu ! E pentru voi. Ca să ne votați ! Domnuuu, dacă nu e de vânzare, nouă nu ne trebuiește. Noi pomană nu prinim, nu ne trăbe` ! Eh, vremuri. Cu acele generații, DNA s-ar desființa. Cât despre restul, s-auzim de bine. Când m-am mutat la Regat, n-am știut că e fabulos de corupt. Mafioți mai jegoși ca la Iași, care se pretează la orice, mărturisesc aici, n-am mai văzut. Nu vorbesc de pe pereți, spun ce am văzut.

 • Alexe e curw@ de om, un bulangiu….Raluca fosta nevasta o panarama!!! Lucica Billa Jugrin un mancator de rahat! Prost ai ajuns Alexe! In pizda mătii de șpăgar!!!

 • Mare blestem pentru Ieseni si nu este de mirare ca suntem saraci.
  Ne-au condus ”alogenii” inca de pe timpul comunismului, Iliescu, Leonard, Ghitulica care pentru a intra in gratiile lui Ceausescu declarau cifre false in agricultura si asa am ajuns sa mancam la cartele.
  Dupa 90 au venit o noua generatie de ”politicieni” care nu aveau nici o tangenta cu Iasul si care s-au imbogatit pe spinarea iesenilor, politiceni veniti din judetele invecinate Vaslui, Bacau (cum este si acest individ), Botosani (care ne-a mai procopsit si cu doua catastrofe de primari) si uite asa Iasul ramane la coada marilor orase ale Romaniei in privinta dezvoltarii.
  Ce au facut acesti asa zisi politiceni pentru Iasi?
  Nimic,
  Au distrusa industria Iasului folosind terenurile in afaceri imobiiliare, este cel mai poluat oras din Romania si edilii nostri taie si distrug parcuri in continuare marind si mai mult poluarea orasului.
  Administratia orasului se face numai din autorizatii de constrictii pe orice petec de sptiu verde si oriunde nu conteaza banul sa iasa, dar pentru baietii destepti nu pentru Ieseni.
  Ca sa iesim din marasmul asta in care suntem ar trebui sa nu mai permitem celor ce nu sunt Ieseni pana la generatia a III-a sa candideze si sa ne reprezinte.
  Ieseni, desteptarea daca vreti sa se schimbe toate astea.

 • Nu sunt ieșean, și spun asta cu mândrie 🙂 Se zice că spartanii au decăzut nu că i-a distrus un dușman extern, ci pentru că erau o castă închisă, căsătoriile desfășurându-se doar între ei, astfel încât au ajuns să fie cu toții neamuri. Ori, se știe, procreația între rude apropiate duce la urmași debili fizic și mintal. La fel au pățit dinastiile de suverani din Europa, spre exemplu ”regii blestemați” sau casa imperială Romanov. Neapărat să vă faceți o castă, ”până la a treia generație” și să aplicați chestia asta. Însă, să nu vă mirați apoi de consecințe. De fapt, ieșeanul vostru, Ionel Teodoreanu, v-a spus clar ce s-ar alege din numitul Dănuț, dacă ar rămâne la Iași, sub fustele lui mă-sa. A scris o memorabilă disertație despre ”spiritul moldovenesc”. Aaaa, că v-au reprezentat ticăloși extra- muros ? Păi, voi i-ați pus, ori i-ați acceptat, că erau ticăloșii necesari vouă, într-un anume moment. Cel mai bine se vede chestia asta din exterior, nu din interior 🙂

 • Ce e aia ”s-au ciocoit” ? Încercați, vă rugăm, să produceți o explicație plauzibilă, care să nu fie grav afectată de Cursul de Istorie al Partidului Comunist din Moldova, varianta predată la seral. Apoi, vă invităm călduros să vizitați Argeșul. Anume nu Bucureștiul, ci centrul Istoric al Țării Românești, în Argeș, sub Munții Făgărașului. Mă tem că veți vindeca grav de prejudecăți, domnule basarabean ”la a IV-a generație”. Că puteți citi câte ceva pe-aici, în gâlceava ieșenilor cu ne-ieșenii, e bine. Însă, am mari îndoieli că puteți și pricepe chiar tot, în legătură cu subtilitățile discuției.

Adauga un comentariu