Local

Bomba anului în justiţia din România. Toţi acuzaţii din dosarul corupţiei de la UMF Iaşi au fost achitaţi. Avocat Cătălin Boacnă: O mare nedreptate a fost corectată de justiţie

Publicat: 02 dec. 2019

În această seară, judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au pronunţat sentinţa în celebrul dosar în care toată conducerea de la UMF Iaşi a fost acuzată de comiterea unor fapte de corupţie. Deşi sentinţa judecătorilor încă nu a fost publicată pe portal, avocatul Cătălin Boacnă, apărător al directorilor din cadrul UMF Iaşi, susţine că motivul achitării este acela că faptele imputate de către Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi nu există.

Este una dintre cele mai surprinzătoare sentinţe ale justiţiei din România din acest an, având în vedere că în prima instanţă tribunalul Suceava a decis condamnarea inculpaţilor la pedepse cu închisoarea. Decizia din această seară este una definitivă. Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au anulat în întregime verdictul care a fost dat iniţial de tribunal şi au constatat că, în realitate, trimiterea în judecată a doi rectori ai UMF Iaşi, a directorului general şi a directorului de comunicaţii a fost un adevărat abuz.

Un puternic impact atât în mediul academic din România, cât şi în mediul medical

Situaţia în acest dosar este şi mai gravă pentru că, în prima fază, în anul 2011, directorii din cadrul UMF Iaşi împreună cu administratorul uneia dintre cele mai bune firme de IT din România au fost arestaţi preventiv. Această soluţie din seara aceasta va avea un puternic impact atât în mediul academic din România, cât şi în mediul medical. Reamintim că în anul 2011, DNA Iaşi a trimis în judecată acest dosar considerând că şefii din cadrul UMF Iaşi ar fi comis următoarele infracţiuni: luare de mită, abuz în serviciu, dare de mită, conflict de interese şi diferite falsuri.

„Eu cred că este un moment istoric în justiţia din România într-o perioadă în care tot mai mulţi oameni își pierd încrederea în sistemul judiciar. Nu este victoria avocaţilor sau a acuzaților în războiul cu DNA! Este victoria adevărului și a dreptății împotriva nedreptății. Pentru oamenii pe care i-am apărat în acest dosar au fost nouă ani de coșmar, nouă ani în care au fost nevoiți să poarte acest stigmat al faptului că sunt inculpați într-un dosar de corupţie. Astăzi, acest coșmar s-a încheiat. Adevărul a învins. Justiția a dovedit că este independentă, curajoasă şi poate analiza cu obiectivitate chiar și un asemenea dosar”, a declarat avocat Cătălin Boacnă.loading...

Adauga un comentariu