Razboi în Ucraina

Bombele termobarice ale Rusiei, poreclite și „Buratino” fac prăpăd în Ucraina – VIDEO

Publicat: 25 ian. 2023
Bombele termobarice ale Rusiei poreclite și Buratino fac prăpăd în Ucraina - VIDEO
Armata lui Putin are lansatoare speciale de rachete termobarice TOS-1, poreclite „Buratino”

Armata rusă a publicat pe rețelele de socializare imagini care arată folosirea de bombe termobarice împotriva trupelor ucrainene în regiunea Lugansk. Cunoscută și sub numele de „bomba cu vid”, arma termobarică este extrem de controversată, din cauza distrugerilor și efectelor pe care le produce. În prezent, bomba termobarică este considerată a fi cea mai puternică armă convențională (nenucleară).

Armata lui Putin are lansatoare speciale de rachete termobarice TOS-1, poreclite „Buratino”.

„Buratino”, bombele termobarice ale Rusiei

Forțele ruse au atacat cu bombe termobarice pozițiile ucrainene de lângă un sat din apropiere de Svatove, în regiunea Lugansk. Respectiva localitate a fost eliberată de trupele Kievului săptămâna trecută.

Sistemele „Buratino” sunt considerate de către ruși „aruncătoare grele de flăcări” și pot lansa rachete termobarice pe o distanță de până la 9 kilometri.

Pe lângă efectele directe ale undei de șoc, bombele termobarice provoacă rupturi ale organelor interne și asfixiere în cazul persoanelor care se află în raza de acțiune a exploziei.

O bombă cu vid, sau o armă termobarică, este alcătuită dintr-un container care conține un gaz și două încărcături distincte.

Ajuns în zona țintei, primul detonator eliberează gazul din container, care se împrăștie și pătrunde în adăposturile sau fortificațiile nesigilate complet.

A doua încărcătură „aprinde” apoi respectivul gaz și provoacă o uriașă minge de foc și o undă de șoc în urma căreia oxigenul din aerul înconjurător este „aspirat”.

Rusia a fost acuzată încă de la începutul invaziei Ucrainei că a folosit bombe termobarice inclusiv împotriva țintelor civile.
Comentarii
Adauga un comentariu